|

Алиу: Ќе поднесам денеска оставка, ако некој ми каже во очи дека овие закони се поврзани лично со моето име

Министерот за информатичко општество и администрација, Азир Алиу денеска на прес-конференција кажа дека не е точно дека ќе поднесе оставка, иако имало шпекулации во јавноста дека министерот, како што вели ќе се откаже од тој предизвик.

„Тоа доаѓа од луѓе кои не ме познаваат доволно добро или можеби луѓе кои тоа го посакуваат. Јас сум се нафатил на овој ангажман и тоа со гордост да им служам на моите сограѓани и спремен сум додека сум министер да придонесам во остварување на визијата, подобра држава за нашите граѓани и деца“, рече Алиу.

„Кога станувате министер се предлагате од политичка партија. Јас сум министер од Алијанса на Албанците. Ако некој ми каже во очи дека овие закони се поврзани лично со моето име ќе донесам денеска и сега оставка. Досега ми е кажано дека овие закони не се во постапка заради причини во кои не верувам, ако тоа се докаже јас ќе донесам оставка пред мојата политичка партија, ќе барам таа да биде усвоена и после тоа ќе поднесам до Владата“, кажа министерот.

„Станува пракса законите да поминат на Влада, а потоа да заглавуваат во Собрание. Сите закони се со ЕУ знаменце, сите се по скратена постапка, не гледам причина зашто законите да не бидат во процес. Јас ќе стојам до крај законите да се донесат“, додаде министерот.

„Не може да има систем ако тој систем зависи од волјата или условувањето од индивидуи. Или работите ќе течат јасно, по однапред поставена процедура и чекори или системот ќе се гуши во кал. Или македонскиот систем ќе се реформира како што треба или ќе пропадне во крпениците коишто ги правиме. Пакетот закони кои МИОА ги предлага треба да се донесат час поскоро бидејќи тоа е од клучен интерес за граѓаните. Кога станува збор за нивниот интерес, треба да се случи час поскоро. Ваков став треба да имаат сите пратеници и сите политички партии во нашата држава. Реформата на јавната администрација е неопходен процес тесно поврзан со европската интеграција на државата“, рече Алиу.

Тој кажа дека не ги знае причините зошто се заглавени законите.

„Да ги знаев причините немаше да има потреба да направам прес, ќе седнев со колегите и во Влада и во Собрание ќе разговарав“, одговори министерот.

Станува збор за три закони за реформа на јавната администрација, два за дигитализација и законот за медиуми.

Слични Објави