| |

Ансамблот за народни песни и игри „Иван В’лев” од Плевен ќе учествува во 63-то издание на фестивалот,,Денови на балканска култура и уметност” во Охрид

Денеска и утре (4 и 5-ти јули 2024 г.) Северњашкиот ансамбл за народни песни и игри ,,Иван В’лев” од Плевен ќе учествува во програмата на 63-то издание на фестивалот,,Денови на балканска култура и уметност” што се одржува во Охрид.

Бугарскиот фолклорен ансамбл доаѓа во Охрид на покана на националната установа центар за култура,, Глигор Прличев” – Охрид и со поддршката на Здружението за култура и уметност ,,АртВивенди” од Охрид и бугарскиот Културно информативен центар Скопје.

На сцената на „Долни Сарај“ заедно со ансамблот за народни песни и игри „Иван В’лев“ од Плевен, ќе настапат играорната формација „Нова генерација“ при читалиште „Братство“ Ќустендил, со групи деца и возрасни, и ансамблите „Гердан од бисери“ – Охрид, „Пирамида“ – Охрид, „Илинден“ – Битола, „Рацин“ – Кичево, „Денс плус“ – Елбасан, „Валет е ликенит“ – Корча.

Фестивалот „Денови на балканска култура и уметност“ е дел од проектот „Препознавање на заедничките карактеристики на нематеријалното културно наследство на Балканот“, кој има за цел, преку работилници, концертни настапи, симпозиуми и фестивали, да ги истакне различните сегменти од нематеријалното културно наследство. наследството на Балканот, сличностите и нивните разлики.

Формацијата „Нова генерација“ се претставува со изведбите на „Китка“, „Видински“ – I и IV делови, „Ој моме, моме“, „Тракијско оро“, „Две триа“ и „Шопска суита“.Слични Објави