|

Артан Груби вели дека снаата на Абази била вработена во 2015 година

Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците вели дека Шпреса Абази е вработена во Секретаријатот за спроведување на Охридскиот договор на 1 јули 2015 година преку програмата К5.

Реакцијата следи откако претходно портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски рече дека Абази, која инаку е снаа на шефот на ЈО за организиран криминал, Ислам Абази, била вработена минатата година.

Од Министерството со кое раководи Артан Груби велат дека во Планот за трансфер на вработени преку програмата К-5, кој е усвоен од страна на Владата (предвиден во Законот за трансфер на административни службеници вработени преку програмата К-5 во Министерството за политички систем и меѓу заедниците. Односи, Службен весник на РСМ бр. 302 /2020) заедно со уште 9 вработени е предвидена за трансфер во АЕК.

„Во моментот кога планот е усвоен од Владата и беа реализирани трансферите, нејзиниот статус беше на мирување, бидејќи беше на мандат во придружба на својот сопруг, во амбасадата на Северна Македонија во Виена, Австрија, испратени во тоа време на Никола Поповски, министер за надворешни работи.

Затоа, трансферот е извршен веднаш по враќањето од мандатот, како дел од планот за трансфер на 1359 вработени со програмата К5“, велат од Министерството.

Слични Објави