БГНЕС: Петков ќе го изолира МНР за да го крене ветото за РС Македонија

//

Бугарскиот премиер Кирил Петков има намера целосно да го изолира Министерството за надворешни работи (МНР) во обидите да го укине ветото за почеток на преговорите за членство на РС Македонија во ЕУ. Ова станува јасно од предлогот, кој самиот Петков ќе го поднесе на првата можна седница на бугарската Влада, јавува БГНЕС.

За да ја постигне својата цел, Петков подготвил предлог кој мора да го одобри Владата. Проектот насловен „Да се ​​подобри одговорноста и координацијата со Народното собрание во врска со проширувањето на ЕУ и процесот на стабилизација и асоцијација на РСМ и Република Албанија и позициите на Република Бугарија, врз основа на член 105 став 4. на Уставот, Владата одлучи:

Секоја одлука на француското претседателство со ЕУ, земја-членка или Европската комисија во врска со одобрувањето на почетокот на преговорите за членство во ЕУ на PCM и Албанија, донесена во подготовка или одржување на состаноци на Комитетот на постојани претставници / COREPER / или до Советот „Општи работи“, која отстапува од Рамковниот став на Советот на министри од 2019 година веднаш да биде испратена до Комисијата за надворешна политика на Народното собрание“.

Во проектот, поднесен од самиот Кирил Петков, вицепремиерот Асен Василев и генералниот секретар на бугарската Влада Красимир Бојанов, експлицитно се нагласува дека позициите на Република Бугарија, како и одлуките за следење, треба да бидат испратени само до Комисијата за надворешна политика.

Со овој предлог, во пракса, уште еднаш станува јасно дека постои француски предлог, кој се крие од бугарското општество. Последните разговори меѓу францускиот претседател и Румен Радев беа во крајот на минатата недела и бугарските граѓани првпат дознаа за него од кабинетот на Макрон.Збунувачки податок е одлуката на Кирил Петков да го изолира Консултативниот совет за национална безбедност, но и сите политички сили во земјава, кои имаат апсолутно единствен став за условите за почеток на преговорите на РС Македонија со ЕУ.

Претседател на Комисијата за надворешна политика во бугарскиот парламент е Венцислава Љубенова, која важи за блиска до премиерот.Претходна статија

Ламбе Алабакоски е на слобода, но како мерка му е одземен пасошот

Следна статија

Колективна изложба на бугарски и македонски современи автори во посета на Градската галерија во Благоевград

Најново од Вести