Колективна изложба на бугарски и македонски современи автори во посета на Градската галерија во Благоевград

//

Утре во салата на Градската галериja во Благоевград Бугарија со почеток од 18 часот ќе биде отворена колективната колекционерска изложба „Културна дипломатија – Балкански дијалог“. Изложбата пристигнува во Благоевград по успешната посета на галеријата „Мисијата“ во склоп на Државниот културен институт кон министерот за надворешни работи.

На изложбата учествуваат седум бугарски уметници: Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Ивајло Мирчев, Љубен Генов, Димитар Чолаков, Милко Божков и Роман Кисов и седум уметници од Република Северна Македонија: Владимир Георгиевски, Павле Кузманоски, Димитар Малиданов, Жанета Гелевска-Велјановска Петар Попчев, Никола Иванов – Балтон и Решат Амети. Оваа „средба“ во сликарството на 14-те бугарски и македонски современи уметници е всушност импровизирана средба меѓу луѓето, преку која се гради пријателство и дијалог.

Настанот е дел од годишната програма на Државниот културен институт при министерот за надворешни работи „Балкански дијалози“ и се спроведува во партнерство со Културната асоцијација „DOBREDOJDE“ (Macedonia Welcome Centre) Културното друштво ИКОН, Бугарскиот Културно-информативен центар во Скопје и Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија.Претходна статија

БГНЕС: Петков ќе го изолира МНР за да го крене ветото за РС Македонија

Следна статија

Дурмиши: Најдобро за Тетово е што поскоро да се одржат избори за Советот

Најново од Вести