| |

БГНЕС: Србија со нова порција антибугарска омраза

И оваа недела соседна Србија не пропушти да организира нова антибугарска кампања, со познатиот над сто години стар арсенал на омраза, пренесува БГНЕС.

Во опширен прилог „Јужен глас“ информира како „бугарските окупатори убиле илјадници српски патриоти во 1917 година“.

„Убиени се над 3.000 српски патриоти кои одбиле да се потчинат на бугарската идеја дека населението во нашата јужна земја е нивно и дека тие се обврзани да ја бранат Бугарија на Солунскиот фронт во 1917 година. Тие ги оставија своите коски во рововите околу Нишката тврдина. Овде беа застрелани околу три илјади патриоти“, се вели во прилогот.

„За време на Првата светска војна Бугарите од затворот Апсана во тврдината ги однеле луѓето да бидат стрелани преку премин од северната страна на тврдината. Преминот бил изграден во времето на Турците, а по војната бил наречена „Порта на смртта“ „Сите освен еден од уапсените со врзани раце биле застрелани од бугарските вооружени сили“, тврди српската медија.

БГНЕС потсетува дека антибугарската кампања во Србија во последните месеци нагло се зголеми. Заедно со секојдневната омраза, властите во Белград прибегнаа кон одземање книги и спречување бугарски јавни личности да влезат на територијата на Западните покраини.Слични Објави