Браќата Миладиновци добија барелјеф во „Дворот на Кирилицата“ во старата бугарска престолнина Плиска

//

Барелјеф на браќата Димитар и Константин Миладинови беше свечено откриен вчера во „Дворот на Кирилицата“ во старата бугарска престолнина Плиска. Обележјето на бугарските преродбеници од Македонија, се наоѓа на познатата „Алеја на писателите, кои твореле на Кирилица“.

Автор на барелјефот е бугарскиот вајар проф. д-р Димитар Рашков. Во основата на постаментот на барелјефот е посипана земја од родната куќа на браќата Миладинови во Струга.Авторот на спомен-обележјето, беше удостоен со почесна споменица од Асоцијацијата на Бугарите низ светот и градоначалничката на општина Каспичан Милена Недева.Претходна статија

(Галерија) Огласи на македонски Бугари во Канада од почетокот на минатиот век

Следна статија

Холандија вети ограничување на сметките за електрична енергија на граѓаните

Најново од Вести