Започна есенската сезона за Делчев-Сандански бугарофобија

//

Летната сезона на Арачиново-Бесмира албанофобија заврши. Започна есенската сезона на Делчев-Сандански бугарофобија.
Летната сезона беше за пополнување на вакумот и дефокус од бугарофобијата. Есенската сезона е за дефокус од стравот од отварање на архивите на УДБ.
Како што може да се заклучи од старт-есенските изјави на естаблишментот на СДСМ, ВМРО и ДУИ, стравот од архивите им ги има приближено позициите. Потврдувајќи ја одамна изнесената теза дека најболниот период во историјата на односите помеѓу Македонија и Бугарија не се ниту Самоил, ниту Илинден, ниту Кукушко, туку е историјскиот период на доминација на УДБ во внатрешните и надворешните прилики на Македонија. Кој трае до ден денешен, со несмалена жестина.
Да, за обичните Македонците и Бугарите историјските етно-културни прашања се сензитивни. Но тоа е ништо во споредба со сензитивните, болните, излудувачките прашања за УДБ по сегашниот македонски, албански естаблишмент и шајкача-бугарите во Македонија.
Снисходливоста на Ахмети кон Вучиќ и ефтините провокации на Османи се лакмус тест на таа тревога во скопските кулоари. Фаворизирањето на докажани удбашки кадри во правосудството од страна на СДСМ и ВМРО се надополнение на таа илустрација. Заедно, тие се доказ и потврда на бугарските укажувања дека Скопје ќе глуми спремност за реформи до часот кога ќе добие зелено светло за преговори. Ова поведение на Скопје ќе биде мотивот и причината да Софија повторно стави кочница во истите преговори. Но овој пат, хистеријата на Скопскиот естаблишмент дека тоа Бугарија го прави од националистички побуди (дури и ако е така) – нема да биде примено со таква општо-народна согласност. Сем во клинетела миљето на трите големи партии.
Скопје направи фаул.
Сега Софија пука пенал.

Facebook статус на Арсим ЗеколиПретходна статија

Браќата Миладиновци добија барелјеф во „Дворот на Кирилицата“ во старата бугарска престолнина Плиска

Следна статија

Перев: Името на Димитар Талев е зачувано во меморијата на старите прилепски родови

Најново од Ваш став

За мајките и маштеите

Пишува: Васко Цветковски Сега, откако МПЦ ги доби на поклон на користење српските светињи (како што