| |

Фридом хаус: Бугарија го подобри својот рејтинг во однос на демократијата во 2023 г.

„Во Бугарија, годините на бавна и макотрпна работа за подобрување на ефикасноста и независноста на судскиот и обвинителскиот систем се покажаа како успешни во 2023 година“:

Ова се тврди во годишниот извештај за земјите во транзиција на американската фондација „Фридом хаус“, јавува БГНЕС. Извештајот опфаќа 29 земји од Централна и Источна Европа и тврди дека регионот доживеал нови демократски неуспеси, по тековната војна во Украина и враќањето на Нагорно-Карабах под контрола на Азербејџан. Овие настани критички ја поткопаа основната претпоставка на основачите на нациите во транзиција дека сите земји во регионот напредуваат кон истата крајна точка – мирна, демократска консолидација. Наместо тоа, многу од нив се движат или се принудени да се движат во спротивна насока.

Многу демократии во регионот го послушаа геополитичкиот повик да ги зајакнат своите домашни институции. Бугарија е меѓу 5-те земји кои постигнаа подобрувања во рејтингот на демократијата по настаните во 2023 година. Бугарија е дефинирана како полуконсолидирана демократија.

„Во Словенија и Литванија, среднорочните и долгорочните подобрувања во моделите на финансирање и поврзаното законодавство ја зајакнаа независноста на медиумите. Новата словенечка влада презеде такви напори како дел од својата кампања да ја намали институционалната штета акумулирана во времето на популистичкиот поранешен премиер Јанез Јанша. Во Литванија, напредокот беше померлив, но сепак значаен за новинарите и медиумските организации минатата година. Во Романија и Бугарија, годините бавна и макотрпна работа за подобрување на ефикасноста и независноста на правосудниот и обвинителскиот систем се исплатеа во 2023 година: бугарската владејачка коалиција го отстрани долгогодишниот контроверзен главен обвинител во догледно време на законот, а романската влада ја промени нејзината правна рамка, која Европската комисија ја оцени како „целосен ремонт“, се вели во извештајот на Фридом Хаус.

Фондацијата тврди дека достигнувањата на консолидираните демократии во Европа се достојни за восхит, но поставувањето пример за демократска отпорност дома не е доволно за да се заштити регионот како целина во тековниот геополитички момент кога автократиите стануваат сè понасилни и репресивни. а хибридните режими попуштаат наспроти конфликтните притисоци. За да се обезбеди трајна слобода и безбедност за сопствениот народ, овие земји мора да гледаат нанадвор и да ја зајакнат солидарноста едни со други и со своите соседи на првите линии на борбата против автократскиот регионален поредок.Слични Објави