БРОЈОТ НА ЖРТВИ ОД ЕРУПЦИЈАТА НА ВУЛКАНОТ ВО НОВ ЗЕЛАНД СЕ ЗГОЛЕМИ НА 20 ЛИЦА

Бројот на загинати од вулканска ерупција во Нов Зеланд се искачи на 20 лица, при што две исчезнати официјално се прогласени за мртви, соопштија денеска официјални лица од Нов Зеланд.

Од нив, 18 починале во Нов Зеланд, а двајца во болниците во Австралија.

Ерупција на вулканот на белиот остров во Нов Зеланд се случи пред два месеца во момент кога во негова близина се наоѓаа 50-ина туристи.