| |

Бугари од Босилеград и Цариброд на средба со ПГ на ПП-ДБ во Народното собрание на Бугарија

Претставници на граѓански организации на Бугарите од Босилеград и Цариброд на 5 јули годинава во бугарското Народно собрание се сретнаа со раководството на парламентарната група на Продолжуваме промените и Демократска Бугарија, јавува гласилото на Бугарите во Западните покраини Гласпрес.

Во разговорите кои траеја речиси два часа, гостите детално ги запознаа пратениците Атанас Атанасов и Владимир Панев од пратеничката група на ПП и ДБ со незавидната состојба на Бугарите во Западните покраини и загрижувачките процеси во областа на образованието, економијата. , екологија и здравствената заштита.

Според информациите добиени од претседателот на КИЦ „Босилеград“, Иван Николов, покрај прашањата за сложените односи меѓу двете земји, на средбата станало збор и за проблемите со кои се соочуваат Бугарите од Западните покраини, особено кога станува збор за стекнување бугарско државјанство и издавање возачки дозволи. Се разговараше и за конкретни предлози како да се помогне на бугарското население во Босилеград и Цариброд за да се намалат динамичните миграциски процеси во последните години, кои водат до депопулација и дебугаризација на областа.

Г-дин Николов ги информираше народните избраници и за последните инциденти и тешкотии при преминувањето на преминот „Рибарци“. Несоодветните постапки на официјалните српски гранични службеници го спречија одржувањето на последните два културни настани, изложбата на Институтот за етнографија и фолклор при БАН, како и премиерата на книгата на Едвин Сугарев „Елегија за Краиштето“. Се зборуваше и за притворањето на Бугарите во Босилеград при посетата на Вучиќ во март годинава, како и за некои антибугарски изјави на официјални лица во Србија.

Претставниците на ПП-ДБ се обврзаа да направат се што е потребно за да се надминат административните компликации за успешна интеграција на Бугарите од Западните покраини во бугарското општество и да достават предлози, со кои да им помогнат да останат во родните места.

Слични Објави