Бугарија даде можност на РСМ да го диверзифицира снабдувањето со гас

//

Бугарскиот оператор за пренос на гас „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторот на системот за пренос на гас на Република Северна Македонија „ГА-МА“ АД потпишаа договор за интерконекција на точката Ќустендил/Жидилово. Така, Северна Македонија доби можност да ги диверзифицира испораките на гас, јавува БГНЕС.

Договорот го потпишаа Владимир Малинов, извршен директор на „Булгартрансгаз“ и Александар Арсиќ, извршен директор на операторот на системот за пренос на гас на Република Северна Македонија „ГА-МА“ АД.

Владимир Малинов истакна дека овој договор е резултат на долгогодишна работа.

„Со овој документ се дава дополнителна можност за алтернативно снабдување со природен гас на РСМ и се дава можност и за користење на складиштето, чиј сопственик е Булгартрансгаз“, нагласи тој. Малинов, кој прецизираше дека на годишно ниво количината на природен гас што ќе поминува по трасата е околу 500 илјади кубни метри дневно и околу 180-200 милиони кубни метри годишно.Извршниот директор на македонскиот оператор Александар Арсиќ истакна дека со овој договор РСМ се стекнува со либерализација на природниот гас. „Ова е историски ден меѓу двете земји“, додаде тој.

Документот беше потпишан во присуство на в.д. министер за енергетика Росен Христов, министерот за економија на Република Северна Македонија Крешник Бектеши и амбасадорката Агнеса Руси.Претходна статија

(Видео) Милотинова: Во РС Македонија нема мнозинство за внесување на Бугарите во Уставот, но има мнозинство за имињата на бугарските здруженија во земјата

Следна статија

Германија ги одложува мерките за ограничување на брзината на движењето на возилата

Најново од Вести

Историскиот музеј во Благоевград ќе претстави две монографии, за ВМРО и за улогата на активните жени во бугарските заедници во Македонија и Одринска Тракија

Во Регионалниот историски музеј – Благоевград денеска ќе бидат претставени две монографии на д-р Елена Александрова,