Бугарите во Албанија: Олеснете ја процедурата за добивање бугарско државјанство

//

Бугарија работи на највисоко политичко ниво за решавање на проблемите на бугарското национално малцинство во Албанија. Вака претседателот Румен Радев ги увери претставниците на бугарската заедница во Тирана, со кои се сретна, пренесува БНТ.

Бугарите во Албанија побараа поголемо внимание од Бугарија и конкретна поддршка за добивање бугарско државјанство.

Ова е Хаџи Пируши – претседателот на културното друштво „Просвета-Голо Брдо“. Едно од многуте друштва на бугарското национално малцинство во Албанија, кое живее тука со векови и официјално е признато во 2017 година.

Пред неколку месеци, Хаџи Пируши побара итна средба со претседателот Румен Радев преку БНТ. Претседателот Радев дојде на средба во Тирана каде отворено му беа презентирани одамна познатите проблеми.

Дамнешна идеја на Бугарите овде е да имаат посебна општина Голо Брдо, која би ги обединила населените места населени со Бугари. Тоа ќе му овозможи на компактното бугарско население таму полесно да привлекува инвестиции, да го докажува своето бугарско потекло и да бара помош од Бугарија.

„Голо Брдо треба да биде општина. Има 27 села – 17 села се чисти Бугари“, рече Хаџи Пируши, претседател на културното друштво „Просвета-Голо Брдо“ во Албанија.

Кога постоеше општина Голо Брдо, лесно беше да се докаже бугарското потекло на родените таму, бидејќи таа беше густо населена со Бугари. Сега нема таква општина. А нашите сонародници наидуваат на огромни тешкотии во докажување на нивното потекло. Претседателот рече дека е време да се реши овој проблем.

„Го чекам најважното прашање – конечно, ефикасно да работи Советодавниот совет на Извршната агенција за Бугарите во странство, така што за нашите сонародници во странство со бугарска самосвест, кога ќе им биде одбиен документ за потекло од локалните власти, Советодавниот совет да може врз основа на јасни критериуми да утврди дека тие луѓе се со бугарско потекло и заслужуваат бугарско државјанство. На нашето малцинство овде му требаат повеќе учители, нормални патишта до нивните села и повеќе инвестиции. И поддршка, бидејќи македонски организации тврдат дека овде нема Бугари, туку само Македонци“, рече претседателот Румен Радев.Претходна статија

Кривична пријава против скопјанец за „злоупотреба на службена положба и овластување“

Следна статија

Коридорот 8 станува дел од приоритетната европска транспортна мрежа

Најново од Вести