Бугарската администрација во Македонија (1915-1918 и 1941-1944) (1)

//

Почитувани пријатели на порталот Трибуна во неколку продолженија ќе Ви ја претставиме статијата БУГАРСКИТЕ ОКУПАТОРИ НА МАКЕДОНИJА: БЪЛГАРСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ ДВЕТЕ БАЛКАНСКИ И ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ со автор Атанас Струмски, објавена на 18 ноември 2021 г. во Зборник Струмски дел од проектот Библиотека Струмски.

Бугарската администрација во Македонија:

Андреј Попарсов од село Богомила, Велешко, Вардарска Македонија – градоначалник на родното село за време на бугарското владеење со градот во периодот 1915-1918 година. Убиен заедно со општинските советници Георги и Павел Костадинови на 28 октомври 1918 година од српските власти. Брат на основачот на ВМОРО Петар Попарсов.

Георги Карев од Крушево, Вардарска Македонија – градоначалник на родното Крушево за време на бугарското владеење за време на Втората светска војна. По 1944 година, новите српско-македонски власти го осудиле како „соработник на окупаторот“ заедно со неговиот син. Подложен на тортура во Идризово, бил убиен таму. Тој е брат на легендарниот лидер на Крушевската Република Никола Карев.

Христо Миладинов од Струга, Вардарска Македонија – регионален управител на Битола за време на бугарското владеење со градот за време на Втората светска војна. Внук на Христо Миладинов – брат на легендарните Константин и Димитар Миладинов. Убиен е во 1944 година од комунистите.

Христо Миладинов

Христо Светиев од Битола, Вардарска Македонија – член на Македонската младинска тајна револуционерна организација и градоначалник на неговиот роден град Битола за време на бугарското владеење со градот за време на Втората светска војна. По 1944 година бил прогонуван и суден од новите српско-македонски власти.

Христо Светиев

Тодор Станков од Прилеп, Вардарска Македонија – револуционер на ВМОРО, градоначалник на градот Штип за време на бугарското владеење со градот за време на Првата светска војна.

Тодор Станков

Ѓорче Петров од Варош, Прилеп, Вардарска Македонија – еден од водачите и идеолозите на ВМОРО, управител на градовите под бугарска власт Сер, Битола и Драма 1915 – 1918 година.

Ѓорче Петров

Христо Попкоцев од Ново село, Штип, Вардарска Македонија – член на ЦК на Воените одбранбени сили и градоначалник на Скопје во 1918 година во последните денови од бугарското владеење со градот за време на Првата светска војна.Спиро Китинчев од Скопје, Вардарска Македонија – деец на ММТРО и ВМРО, еден од основачите на списанието „Луч“, учесник во Македонски народен Покрет, потпретседател на Бугарските акциони одбори и градоначалник на Скопје во периодот од април 1941 г. септември 1944 г. за време на бугарското владеење со градот за време на Втората светска војна. Суден од Србомакедонците, Китинчев бил затворен во Идризово, каде што починал во 1946 година.

Спиро Китинчев

Ѓоре Китинчев од село Маџари, Скопско, Вардарска Македонија – општественик, кој во 1908 година бил избран за бугарски претставник во градскиот совет на Скопје, а за време на бугарското владеење со градот 1915-1918 година бил градоначалник.

Милан Антонов од Кукуш, Егејска Македонија – бугарски правник и политичар, внук на Гоце Делчев и градоначалник на Куманово (Вардарска Македонија) и Горна Џумаја (Пиринска Македонија) за време на бугарското владеење со Македонија 1941-1944 година.

Продолжува…

На насловната фотографија се наоѓа Коце Ципушев, легендарен борец за слободата на македонските Бугари и долгогодишен затвореник кој поминал 19 години во српските затвори. На фотографијата, македонски студенти или средношколци го носат на раце во Скопје, најверојатно во 1941 година.Претходна статија

Ќучук: Ако Бугарите не бидат вклучени во Уставот, тоа ќе ги блокира преговорите на Северна Македонија со ЕУ

Следна статија

КЦ „Иван Михајлов“ од Битола со две прашања до Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Најново од Анализи & Коментари