| |

Бугарскиот брод „Свети Кирил и Методиј“ тргна кон Босфорот на првиот ден од своето историско патување

На 27 декември, во пресрет на Стефановден, бугарскиот воен научно истражувачки брод „Св. Кирил и Методиј“ тргнува на историско патување до островот Ливингстон, Антарктикот, за да го поддржи истражувањето на 31-та бугарска антарктичка експедиција.

Церемонијата на испраќање започна во 13:30 часот на патничкиот терминал на поморската станица Варна. Во 14:00 часот, пловилото го подигна сидрото, упатувајќи се кон единствениот излез од внатрешноста на Црното Море, Босфорот, каде што се очекува да пристигне еден ден подоцна.

Во првата недела од своето пловење, „Св. Кирил и Методиј“ ќе помине низ Босфорот, Мраморното Море и Дарданелите, ќе влезе во Егејското Море, ќе го обиколи грчкиот полуостров Пелопонез и навлегувајќи во Средоземното Море, ќе стигне до шпанското пристаниште Картагена, каде што е едно од неговите посредни застанувања. Пред да се закотви во Шпанија, екипажот ќе ја дочека новата 2023 година на отворено море.

Капетан на бродот е капетан II класа Николај Данаилов. Екипажот се состои од 26 лица, меѓу кои и тројца кадети од Вишата поморска школа. Патувањето се очекува да трае вкупно околу 130 дена, а околу 40 дена ќе бидат потребни само за стигнување до островот Ливингстон.

Во 31-та експедиција на Антарктикот е вклучен и специјалниот претставник на БТА, Константин Караѓозов. Агенцијата на бродот ќе има мобилен прес-клуб. Дописникот на БТА ќе биде единствениот новинар кој ќе учествува во целото патување и секојдневно ќе известува за тоа што се случува на бродот и во бугарската база на островот Ливингстон.Слични Објави