БУГАРСКИОТ ИСТОРИЧАР ЦОЧО БИЛЈАРСКИ: ДРАГИ ЃОРЃИЕВ МОЖЕ СЛОБОДНО ДА СТАНЕ ПРВ ЧОВЕК НА БУГАРСКИОТ ДЕЛ ОД КОМИСИЈАТА ЗА ИСТОРИЈА

//

Бугарскиот историчар Цочо Билјарски во подолг авторски текст објавен на сајтот „Сите бугари заедно“, го поставува прашањето „На што да веруваме на тоа што го пишува и објавува или на тоа што го говори? “. Прашањето се однесува на првиот човек на македонскиот дел од Мешовитата македонско-бугарска комисија за историја проф. д-р Драги Ѓорѓиев.

Во својот коментар Билјарски истакнува дека Ѓорѓиев објавил повеќе дела со кои се докажува бугарскиот карактер на ВМОРО, населението на Македонија и секако етничката припадност на Гоце Делчев.

Билјарски е дециден дека проф. Ѓорѓиев може слободно да стане прв човек на бугарскиот дел од комисијата, бидејќи објавил повеќе документи и ги познава историските извори, подобро од сите историчари во комисијата.

Се разбира бугарскиот историчар не го пропушта моментот и да го постави прашањето дали Ѓорѓиев е македонски историчар или поредниот југословенски манипулатор.

Во материјалот објавен на сајтот „Сите Бугари заедно“ се објавени и насловите на делата кои ја потврдуваат бугарската позиција за Македонија.Спомнати се книгите: „Амнестираните илинденци во 1904 г.“, „Турски документи за аферата „Мис Стон“, „Македонското прашање во османлискиот парламент 1909 г. “ и „Турски документи за оружените борби во Македонија 1903-1908“.

Целиот напис на Цочо Билјарски можете да го прочитате овде.

Претходна статија

ЛИДЕРОТ НА АЛТЕРНАТИВА, АФРИМ ГАШИ: ВЛАДАТА ДА КАЖЕ КАДЕ ЗГРЕШИ ВО ОДНОСИТЕ СО БУГАРИЈА, ВИСОКАТА ЦЕНА ЈА ПЛАЌААТ ГРАЃАНИТЕ

Следна статија

ОНДЕ, ПОЗАДИ, ВО БЕЛОТО ТРЕБА ДА Е КАЛЕ…

Најново од Вести