Бугарскиот митрополит Гавриил: Нема ништо политичко во нашата одлука за македонската црква

//

Бугарскиот митрополит Гавриил во изјава за бугарското национално радио објасни дека светиот синод на Бугарската православна црква да го признае канонскиот статус на македонската црква е донесен по предлог на српската црква. Еве што искоментира во однос на изјавата на претседателот на РСМ Стево Пендаровски бугарскиот митрополит:

„На македонскиот претседател не му направило впечаток со каква љубов и радост ја примивме веста дека е тргната шизмата туку тоа што сме напишале нешто што самата српска црква го предлага- да има дијалог за прецизирање на името на самата црква. Самиот српски патријарх го пишува тоа и тој не ги нарекува со никакво име, тоа е вистината. Во нашата одлука нема никаква политика.“

Претходна статија

Бучковски за БГНЕС: Борисов демонстрира лидерство и пријателство кон Македонија

Следна статија

Одложена седницата на Комисијата за надворешни работи на бугарскиот Парламент

Најново од Вести