(Видео) Непозната Бугарија – „Чудата и мистериите на Рилскиот манастир“
|

(Видео) Непозната Бугарија – „Чудата и мистериите на Рилскиот манастир“

Во рубриката „Архивите зборуваат“ ви го прикажуваме филмот од далечната 2007 година, посветен на Рилскиот свет. Во Бугарија има особено важни, дури и свети места кои се еманација на бугарската духовност и вера. Едно од нив е Рилскиот манастир. Толку многу е напишано и покажано за ова свето место што секое ново искуство е вистински…

(Видео) Храмовите и домовите на Филипопол
|

(Видео) Храмовите и домовите на Филипопол

Погледнете ја епизодата посветена на убавиот бугарски град Пловдив на емисијата „Туризам.БГ“ на Бугарската национална телевизија емитувано на 11.11.2023 година! Откако древниот Филипопол созреал, великиот Лукијан напишал – „Тој е најголемиот и најубавиот од сите! Навистина, неговата убавина сјае оддалеку“. Помеѓу Алфата и Омегата, Пловдив е град постар од Рим и Атина, современик на Троја…

(Видео) Ковачев: Бугарите треба да бидат вклучени во Уставот на РСМ и Договорот за пријателство и добрососедство треба да биде спроведен со протоколите кон него
|

(Видео) Ковачев: Бугарите треба да бидат вклучени во Уставот на РСМ и Договорот за пријателство и добрососедство треба да биде спроведен со протоколите кон него

„Во извештајот за РСМ јасно е наведено дека Бугарите треба да бидат вклучени во Уставот на земјата. Тој исто така зборува за злосторства од омраза. Исто така го опишува воведувањето на овие чудни закони кои им забрануваат на бугарските културни клубови да имаат имиња како „Цар Борис III“ и „ Иван Михаjлов” во Битола и…

(Видео) Македонскиот научен институт во Софија ја прослави својата 100 годишнина
|

(Видео) Македонскиот научен институт во Софија ја прослави својата 100 годишнина

Македонскиот научен институт, создаден во 1923 г. во Софија, денеска во Софискиот универзитет „Св. Климент Охридски“ ја прослави својата 100 годишнина. Гостин на свечениот настан беше потпретседателката на Бугарија Илијана Јотова. Меѓу присутните гости беа и познатите интелектуалци и борци за зачувувањето на бугарската идеја во РС Македонија, публицистот Владимир Перев, редовен соработник на порталот…

БНТ претставува: „Порокот на стравот“- филм за Илија Минев
|

БНТ претставува: „Порокот на стравот“- филм за Илија Минев

Филмот „Порокот на стравот“ е посветен на најдолгогодишниот политички затвореник и прв бранител на човековите права во Бугарија – Илија Минев. Документарниот филм „Порокот на стравот“ ја раскажува драматичната приказна за Илија Минев, која траела речиси три децении во најлошите услови на затворите и логорите – поради неговата непопустливост кон злосторствата на комунистичкиот режим, идеите…

(Видео) Бугари од Албанија во 1993 г. пејат песна за Тодор Александров, а со песната „Хаџи Димитар“ на Христо Ботев одат по невестата
|

(Видео) Бугари од Албанија во 1993 г. пејат песна за Тодор Александров, а со песната „Хаџи Димитар“ на Христо Ботев одат по невестата

Погледнете го делот од филмот на РТВЦ Благоевград „Бугарите во Албанија“ снимен во 1993 г. Ќе слушнете со која песна Бугарите од селото Врбник во Албанија, одат по невестата и за кој војвода пеат во самиот почеток на видеото. Сценарио: Валери Јаков Камерман: Александар Караџов Режисер: Константин Чак’ров.

(Видео) „Матови од Струга“- изложба на музејот во Благоевград посветена на годишнината од формирањето на ВМОРО
|

(Видео) „Матови од Струга“- изложба на музејот во Благоевград посветена на годишнината од формирањето на ВМОРО

„Матови од Струга“ е изложбата на Музејот Благоевград посветена на 130-годишнината од формирањето на Внатрешната македоно-одринска револуционерна организација (ВМОРО).

(Видео) Олтарите на Бугарија: „Кога Видин беше престолнина“
|

(Видео) Олтарите на Бугарија: „Кога Видин беше престолнина“

Погледнете го документарниот филм „Кога Видин беше престолнина“ на познатиот бугарски новинар и историчар Иво Иванов. Документарецот е емитуван во рамките на серијата „Олтарите на Бугарија“ на Бугарската национална телевизија.

(Видео) Одбележуваме 109 години од смртта на големиот поет, комита и војвода на ВМОРО Пејо Јаворов
| |

(Видео) Одбележуваме 109 години од смртта на големиот поет, комита и војвода на ВМОРО Пејо Јаворов

Одбележуваме 109 години од смртта на Пејо Јаворов, еден од најголемите бугарски поети, комита и војвода на ВМОРО! Хайдушки песни На Гоце Делчев Ден денувам — кътища потайни нощ нощувам — пътища незнайни; няма тато, нито мама — тато да ругае, мама да ридае… Леле моя         ти Пирин планино! Море черно         цариградско вино.   С…