Да зборуваме за дипломатија! Но да не викаме!

//

Пишува: Павела Василева Митова, експерт за меѓународни односи и разоружување на оружје за масовно уништување, поранешен пратеник во бугарскиот парламент

Го сакам молкот, но треба да молчиме само тогаш кога го користиме нашиот молк како стратешки потег. Повторно разговараме за позицијата на Бугарија за Република Северна Македонија. Долго време повторувам и нема да се уморам, дека самата „дискусија“ ги ослабува нашите надворешно-политички интереси.

Бугарија има јасен и дефинитивен став по ова прашање и правилно е субјектите во нашата политичка елита да се придржуваат до него, потпирајќи се на искуството и долгата историја и висока стручност на вработените во бугарската дипломатска служба. Нивната експертиза не учи на надворешнополитичко однесување. Во спроведувањето на нашата билатерална политика кон РС Македонија, ние исто така ги браниме европските вредности и правила, се бориме за еднаквост и крај на говорот на омраза. Точно е дека историјата не смее да ја попречува модерната дипломатија додека таа оди напред, како средство за зачувување на мирот, преку преговори кои го штитат само нашиот национален интерес. Овој дијалог никогаш не смее да се прекине, бидејќи тоа би било де факто смрт на дипломатијата.

Долги години бугарската професионална дипломатија служи и продолжува да служи како пример како да се заштитат интересите на една нација и нејзиниот историски идентитет. Како што повеќепати има изјавено Слави Трифонов, бугарските национални интереси не се предмет на трговија, не можат да послужат како договор за пазарење или да се менуваат конјуктурно и не можат да се приспособат во интерес на трети земји. Во текот на овие години Бугарија направи многу грешки во својата политика кон РС Македонија. Да не дозволиме уште една!

Ајде да зборуваме за дипломатија … но не за сите!Партијата „Има таков народ“ има одговорност како мандатар на Министерството за надворешни работи, заедно со одговорноста на коалициските партнери и на Владата во целина. Да го оставиме гласот на дипломатијата таму каде што му е местото- во МНР.
Ајде да зборуваат за дипломатија, дипломатите!Претходна статија

Петков: Никакви одлуки во однос на РС Македонија и Украина нема да бидат донесени надвор од бугарскиот Парламент

Следна статија

Завршена и незавршена историја

Најново од Истакнато

Кандилце за душата

Пишува: Румен Леонидов В началото не бе Словото. В началото начело беше Светлината, която възсия чрез