ДЕДОТО НА ГРУЕВСКИ И МИЈАЛКОВ ЧЛЕН НА БУГАРСКИОТ ОПШТОГРАЃАНСКИ НАЦИОНАЛЕН КЛУБ „БЛАГОЈ МОНЕВ“

//

На 21.XI.1941 год. Во Штип е основан Општограѓански национален клуб „Благој Монев“ со претседател д-р Тодор Гичев (деец на ММТРО, осуден за време на Скопскиот студентски процес), потпретседател Димитар хаџи Глигоров. Методи Гогов (подоцна Михаил, архиепископ Македонски и Охридски; глава на МПЦ) и секретари Павле Михајлов Гаврилов (брат на Ванчо Михајлов) и Љубен К. Мировски (пом. Градоначалник на Штип).

Членови на клубот Михаил Д. Мијалков (дедо на Никола Груевски и Сашо Мијалков), Васил Гранков, Славко Грличков, Гьошо Д. Гочев итн. На состанокот присуствуваат и Димитар Чаков, Димитар Ѓузелов и Михаил Икономов.

„Основан е Клуб за општа едукација во Штип. Името на клубот ќе биде „Благој Монев“.
Целта на клубот е:

1) Да ги обедини силните национални сили за сеопфатен креативен
напор.

2) Да работи да се создаде длабока свест за држава, цар и
татковина во широките маси на луѓето.

3) Да се развие здрав бугарски национализам кај младите и да се
борат против сите непријателски елементи на бугарштината.

4) Да работи за постигнување на брзото вклучување на Македонија
кон Мајката Татковина и унифицирање со неа во секој однос со
љубов и без проблеми.5) Да се бори за ослободувањето и обединувањето на сите Бугари
за да се создаде една моќна и голема Бугарија во нејзините етнички,
историски и органски граници.

6) Да се развие љубов кон се народно и национално, за
националната историја, за народните добродетели, народни обичаи,
национални херои и др.

7) Да работи за економската, културната и образовната возвишеност
на луѓето.

Извор на оригинален документ – Државна агенција за архиви
Автор: Бугарски општограѓански национален клуб „Благој Монев“, основан во Штип во 1942 година Претседател на комитетот е деец на ММТРО д-р Тодор Герасимов Гичев (осуден за време на Скопскиот студентски процес во 1929 година). Потпретседатели се – адвокат Димитар Хаџи Глигоров; Методи Гогов (подоцна Михаил, архиепископ Охридски и Македонски) и учител Трајчо Манев Станчев. Секретари се – адвокатот Љубомир Коцев Миравски (помошник-градоначалник на Штип) и трговецот Павле Михајлов Гаврилов (брат на Иван Михајлов).
За да ја прочитате книгата, кликнете тука.

Извор: ТАТКОВИНА

Претходна статија

ВИДЕО: ГРЧКИ ПРАТЕНИК ПРОЗБОРИ НА МАКЕДОНСКИ СО БУГАРСКИ ДИЈАЛЕКТ ОД ГОВОРНИЦАТА НА ПАРЛАМЕНТОТ ВО АТИНА

Следна статија

ЕПП ПОВИКУВА НА КОНСТРУКТИВНОСТ КОН ДОГОВОРОТ ЗА ИМЕТО ОД СИТЕ СТРАНИ

Најново од Вести