| |

Денков: Ослободувањето на увозот од Украина ќе ја намали инфлацијата во Бугарија

Бугарскиот премиер Николај Денков го одбрани предлогот за укинување на забраната за увоз на украинско жито во Бугарија по 15 септември, јавува БНР.

Премиерот на почетокот на денешната владина седница коментираше дека ослободувањето на увозот од Украина ќе ги намали цените на основните прехранбени производи и инфлацијата во Бугарија, што ќе им помогне на луѓето со најниски приходи и ќе ги зголеми приходите во буџетот од увоз и извоз.


Коментирајќи ја темата за забраната за увоз на жито од Украина, премиерот Николај Денков прецизираше дека прашањето има две гледишта – производителите на жито кои инсистираат забраната да продолжи и ја обвинуваат владата за недостиг од државна поддршка за сектор:

„Втората гледна точка е онаа на владата, која е загрижена да обезбеди пониски цени на храната, пониски цени на добиточната храна, пониска инфлација, повеќе приходи од увозот и извозот без да ја зголеми инфлацијата и поддршка за погодените производители на жито“.

Ослободувањето на увозот од Украина ќе ги намали цените на основните прехранбени производи и инфлацијата кај нас, потенцира Денков и пресмета дека од почетокот на годинава пропуштените придобивки за буџетот од увозот и извозот изнесуваат 146 милиони:

„Овие средства би можеле да се искористат за образование, здравство или за поддршка на земјоделскиот сектор, на пример.

Премиерот смета дека е правилно да се изземе увозот од Украина и нагласи дека за оваа година планираните субвенции и помош за земјоделските производители ќе изнесуваат близу 1 милијарда евра.

„Лажно е тврдењето дека државата не се грижи за секторот“.

„Ќе побараме од Европската комисија дополнителна компензација за загубите на бугарските земјоделски производители, особено оние на сончоглед. Ќе се приклучиме кон извозните коридори на жито од Украина, како што е транзитот преку Бугарија до грчките пристаништа, со цел да се извезе житото од регионот во други региони, на кои им е потребно“.

За таа цел Бугарија ќе побара поддршка од Европската комисија.Слични Објави