| |

Дипломатската офанзива на Скопје: многу врева за ништо?

Пишува: БГНЕС

Во последните недели бевме сведоци на исклучително активна надворешнополитичка офанзива на властите во Скопје. Декларацијата на германскиот Бундестаг за поддршка на „македонскиот јазик, култура и идентитет“ изгласана вчера е само еден од примерите, а според информациите со кои располага БГНЕС, слични декларации следуваат и од другите земји-членки.

Освен надреалното „препознавање“ на ваквите дефиниции, самата декларација не кажува ништо ново во однос на она што Германија досега го кажала или признала. Никој, вклучително и Бугарија, не го оспорува правото на Северна Македонија да ги нарекува својот јазик, идентитет и култура како што сака. И покрај очигледното, сепак, декларацијата апелира Скопје да ги прифати уставните измени поврзани со вклучувањето на Бугарите во неа, за да може да се отворат самите преговори за членство. Во оваа смисла, овде е јасно која била целта на „поднесувачите“ на самата декларација, имено да си дадат малку повеќе шанси за успех во туркањето на уставните реформи во поглед на противењето на мнозинството граѓани и на немање на потребното квалификувано мнозинство во парламентот.

Германската декларација, усвоена само со гласовите на социјалдемократите, зелените и либералите (против гласаа десничарските ЦДУ и ЦСУ), пред се е политички гест целосно празен од вистинска содржина, даден „милосрдно“ за внатрешна политичка употреба од партиите. кои припаѓаат на истите европски политички семејства. Надворешно-политичкиот аспект, имено повикот до Бугарија да се воздржи од дополнителни услови за Северна Македонија, освен оние кои се веќе одобрени и се појавуваат во европската преговарачка рамка, е прекрасен пример за правна тавтологија.

Сите услови на Бугарија од Рамковната позиција се веќе вклучени во преговарачката рамка: вклучување на Бугарите во уставот, почитување на Договорот за добрососедство од 2017 година и спроведување на протоколите кои произлегуваат од овој договор. Во оваа смисла, неисполнувањето на некој од овие европски услови од страна на Скопје, вклучително и историските теми што се појавуваат во протоколите, на пример, се априори мотив за прекин на преговорите во секој момент, без тоа да се протолкува како „нов услов“ или „двострано прашање“. Поранешниот македонски премиер Зоран Заев одлично го разбра овој аспект и во негов типичен „комерцијален“ стил во неколку наврати изјави дека Бугарија може да блокира како што сака „2 пати 31 пат“.

Друг пример за зголемената дипломатска активност на Скопје е битката во Европскиот парламент околу овогодинешниот извештај за напредокот на Северна Македонија. Во последните денови забележавме невидено лобирање главно меѓу групите либерали, социјалисти, зелени и комунисти за отстранување на проблематичните амандмани за Скопје, кои се однесуваат на сите случаи на насилство и говор на омраза од последните месеци, од кои лица кои се идентификуваат како Бугари се жртви. Загрижени дека усвојувањето на ваквите амандмани ќе им отежне уште повеќе на домашен и на меѓународен план, македонските власти ги активираа сите лостови, особено оние по линијата на поранешна Југославија, да го блокираат и отстранат сето она што ќе ја наруши прекрасната слика за етничката толеранција, која се обидуваат да ја претстават пред светот.

И двата горенаведени примери покажуваат дека властите и опозицијата во Скопје сè уште живеат во времето на поранешна Југославија кога на Бугарија се гледаше не само со „традиционално“ гадење и омраза, туку и со постојана ароганција и потценување. Очигледно, тие одбиваат да сфатат и да прифатат дека започнувањето на преговорите за членство главно оди преку Софија и дека само брзото и задоволително (за Софија!) исполнување на условите од европската преговарачка рамка би им го отворило европскиот пат.

Губењето време, енергија и финансиски ресурси за лобирање, притисок или негативна кампања против Бугарија не само што нема да им помогне, туку ќе создаде уште поголема „ригидност“ кај властите во Софија – дури и најлибералните, подготвени да прифатат дури и минимални компромиси за поддршка за Скопје. Во оваа смисла, ако беше според Шекспир, целата дипломатска офанзива на македонските власти ќе беше окарактеризирана како „многу врева за ништо“. Меѓутоа, во реалноста, наместо ништо, често имаме уште полоши последици.Слични Објави