Доц. д-р Наум Кајчев: Колегите од Скопје се повлекоа од некои однапред одредени позиции

//

За време на последниот состанок на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања меѓу Бугарија и Република Северна Македонија, владееше релативно конструктивна атмосфера. Ова специјално за БГНЕС го соопшти доц. д-р Наум Кајчев – историчар и заменик ко- претседател на комисијата од бугарска страна.

Главната дебата меѓу експертите била фокусирана на темата за Охридската архиепископија во учебниците за седмо одделение во училиштата во Република Северна Македонија.

„Бевме блиску до одлука, но за жал колегите од Република Северна Македонија отстапија од некои однапред одредени позиции и не можевме да ги донесеме одлуките што ги очекуваат нашите две општества. Конкретно, станува збор за потеклото на Охридската архиепископија и автокефалноста на Бугарската православна црква, од каде што архиепископијата потекнува“, изјави д-р Кајчев.

„Не успеавме да одобриме календар за 2023 година, за ова прашање останува да се разговара и да се реши на онлајн средба во втората декада на јануари“, додаде бугарскиот историчар.

Очекувањата за таков план произлегуваат од протоколот на меѓувладината комисија од јули 2022 година.

Претходна статија

Цар Симеон за пукањето кон бугарскиот клуб: Ваквите постапки ѝ штетат пред се на Северна Македонија

Следна статија

Ковачев: Одобрена е постапката за обновување на Спомен-обележјето на Први и Шести пешадиски полк во Софија

Најново од Вести