Ковачев: Одобрена е постапката за обновување на Спомен-обележјето на Први и Шести пешадиски полк во Софија

//

Одобрени се постапката и временската рамка за возобновување на Спомен-обележјето на првиот и шестиот пешадиски полк во автентична форма и на автентично место, согласно одлуката на Општинскиот совет на град Софија. Ова е одлучено по средбата на градоначалничката на Софија Јорданка Фандакова со претседателот на СОС Георги Валентинов Георгиев и главниот архитект на Софија Здравко Здравков, објави бугарскиот европратеник Андреј Ковачев на својот Фејсбук профил.

„Следната недела ќе бидат објавени Условите за подготовка на конкурсот, кој треба да започне најдоцна до април 2023 година. Неколку генерации бугарски граѓани чекаат да се исправи оваа флагрантна неправда во однос на споменот на нашите бугарски херои, кои ги дадоа своите животи за слободата и единството на Татковината!

Сето ова е дел од нашата историја, но овој споменик е нашиот вистински бугарски меморијал, пред кој треба да наведнеме глави! Господ да ја чува Бугарија!“, напиша Ковачев.Претходна статија

Доц. д-р Наум Кајчев: Колегите од Скопје се повлекоа од некои однапред одредени позиции

Следна статија

Спасовски: Остварена заштеда од 30 проценти електрична енергија за октомври

Најново од Вести