Евреите од целиот свет му се поклонуваат на Димитар Пешев, спасителот на бугарските Евреи

//

Евреи од целиот свет редовно ja посетуваат „Куќата музеј Димитар Пешев“ во Ќустендил. Пред само еден месец, постара Американка со еврејско потекло ја посетила куќата и меѓу изложените документи го пронашла пасошот на нејзината баба. Почнала да плаче и единствено што успеала да го сподели е благодарноста до спасувачите, јавува БГНЕС.

Заедно со Владимир Куртев, Иван Момчилов, Петар Михалев и Асен Суjчмезов, Димитар Пешев бил меѓу главните противници на Законот за заштита на нацијата, кој бил усвоен од Народното собрание на крајот на 1940 година и објавен во Државниот весник во јануари. 1941 година.

Против него се изјасниле многу стручни и јавни организации – Сојузот на бугарските писатели, Сојузот на лекарите, народните претставници како Никола Мушанов и Петко Стајков, офицерските здруженија, студентските движења и други. Најголема тежина имаат активностите на Светиот синод на Бугарската православна црква, кој е жесток противник на овој закон.

Кога во март 1943 година станало јасно дека се подготвуваат акции против Евреите, еден од водачите на ВМРО, Владимир Куртев, го известил потпретседателот на Народното собрание Димитар Пешев.

На 17 март 43 народни претставници се изјасниле против депортацијата и испратиле отворено писмо до премиерот проф. Богдан Филов. Ова е почетокот на спасот на над 50.000 бугарски Евреи.

Сепак, судбината на спасувачите е трагична. Заборавот ги покрива хероите, кои ги спасиле бугарските Евреи.

Некои од нив, меѓу кои и 20 – мина што го потпишале писмото до Филов, „Народниот суд“ осудил на смрт. Останатите добиле различни затворски казни. Димитар Пешев добил 15 години. Слична е судбината на Петар Михалев. Владимир Куртев исчезнал без трага во 1946 година, не е познато ни каде се наоѓа неговиот гроб.

„Куќата музеј Димитар Пешев“ е комплетна копија на родното место на големиот политичар, патриот и борец за човекови права. Неговата родна куќа била на друго место во Ќустендил и била целосно уништена. Обновена е врз основа на фотографии и приказни на роднини. Свечено е отворена на 8 март 2013 година. Постојаната поставка во музејот е дело на доц. д-р Ангел Џонев. Во музејот можат да се видат лични работи, документи, книги и облека на самиот Димитар Пешев.Претходна статија

Битиќи го демантира Николовски: Не е точно дека сум контактирал со Онишченко

Следна статија

Србија не може да се признае самата себеси бидејќи Косово е Србија, вели Дачиќ

Најново од Вести