| |

Доктори вработени во Центарот за итна медицинска помош- Софија ќе заминат на помош кон Турција

Д-р Ахмет Кубаџак, родум од Шанлиурфа во близина на Адана, Турција и д-р Даниел Кировски, родум од Струмица, Република Северна Македонија, кои веќе неколку години работат во Центарот за итна медицинска помош – Софија, ќе заминат за Турција да им помагаат на настраданите од земјотресите кои се случија на 6 февруари 2023г. Ова двајцата им го соопштија на новинарите. Речиси 30 лекари, медицински сестри, болничари и болничари од ЦСМП-Софија се очекува да заминат за Турција за неколку дена.

Моите родители живеат во Адана, тие се живи и здрави, но сакам да одам таму да помогнам, изјави доктор Кубаџак. Според него, има многу повредени на кои им е потребна лекарска помош. Ние сме лекари кои треба да им помагаме на луѓето, рече тој и додаде дека за прв пат ќе пружи помош во постземјотресна ситуација.

Д-р Кировски посочи дека се целосно подготвени за заминување, а во моментов се прецизира местото каде ќе бидат сместени за да работат. Ова е огромна катастрофа и не ни е важно колку долго ќе останеме таму да помогнеме, ќе останеме онолку време колку што е потребно, додаде тој. Јас сум пред се доктор, тоа е моја должност, додаде д-р Кировски. Подготвени сме со лекови, стерилни материјали, кеси со крв и сл. Д-р Кировски додаде дека волонтирал по земјотресот во Измир, Турција.Слични Објави