| |

Докторантите на БАН беа наградени во програмата за стипендии на Huawei

Студенти и докторанти од Бугарија беа наградени на официјална церемонија од Huawei Technologies Bulgaria. Ова го објави Бугарската академија на науките (БАН) на својата веб-страница.

Младите се финалисти на програмата за стипендирање на ICT Talents Training Seeds for the Future и се избрани од специјално формирано жири, врз основа на кратките видеа што ги испратија на теми поврзани со новите информатички и комуникациски технологии (ИКТ).

Меѓу официјалните гости на настанот беше и потпретседателот на БАН, член-кор. Евдокија Пашева која ги пречека наградените.

Наградени се пет докторанти од БАН – Жан Желев, Пламен Петков, Искрен Иванов, Весела Георгиева и Мирослав Маринов. Наградите ги додели арт.-кор. Светозар Маргенов, директор на ИИКТ-БАС и член на жирито.

Во врска со оваа програма за стипендирање во октомври минатата година, Центарот за кариера при ЦО-БАН организираше вебинар на тема „Huawei можности за стипендирање и кариерен развој на докторантите“. Во тие рамки на докторантите и младите научници на БАН им беа претставени Програмата за стипендирање ICT talents training SFTF Глобалната програма Seeds for the Future. Тие имаат за цел да ги истакнат најдобрите и мотивирани таленти од областа на ИКТ, како и да им овозможат нови можности за развој.

Слични Објави