| |

Душко Крстевски: Прво да го направиме автопатот Скопје-Софија, после да одиме во вселената

Поетот и преведувач на бугарски автори и литература од Скопје Душко Крстевски ја опиша како шега веста дека еден од приоритетите на Слави Трифонов е да испрати двајца Бугари и еден државјанин на Република Северна Македонија како астронаути.

Душко Крастевски во репортажа на Бугарското национално радио вели дека вселената може да донесе баланс меѓу двете земји, а астронаутите можат да ја завршат работата на политичарите.

„За да стигнам овде, не можев да најдам автобус што доаѓа од Скопје до Софија заради пандемијата. Затоа, подобро е да видиме што прво се случува со автобусите меѓу двете земји, а потоа да одиме во вселената. Прво треба да го направиме автопатот Софија – Скопје. Автопатот е едно од оние прашања што секогаш се појавуваат со секоја нова влада, но сè уште нема автопат. Овие четири часа патување од Скопје до Софија стануваат вистинска авантура. Патот не е добар, треба да почекате на царина, а потоа да возите побавно откако ќе ја преминете границата од Гуешево до Ќустендил. Чекорите мора да бидат во оваа насока. Сепак, ова со астронаутите не е толку научна фантастика.

Крстевски вели дека грешките на историчарите и политичарите направени во минатото ќе биде многу тешко да се исправат денес, но тие не се пречка за двата народа да останат блиски:

„Секоја од овие земји има некои црвени линии кои нема да поминат, затоа мислам дека многу похуманитарни се преводите на литературата. Јас не сум историчар. На секој што мисли од моја страна дека кога ќе дојде во Бугарија, нешто ќе му се случи, му препорачувам да дојде на овој семинар. Но, нема како да направиме семинар само за луѓето од Северна Македонија да дојдат тука и да видат што се случува “, вели Крстевски.

„Повеќето македонски писатели не ги познаваат сите нивни бугарски колеги. Мислам дека преведувачите и луѓето кои работат на вакви семинари се оние кои можат да станат подобри амбасадори, кои ќе ги приближат двата народа многу повеќе отколку што тоа ќе го прават политичарите “, додава Крстевски.

Членството во Европската унија е надеж за Република Северна Македонија, луѓето гледаат во иднината, а политичарите зјапаат во минатото, што е кочница, коментира поетот и преведувач Душко Крастевски:

„Обичните луѓе се надеваат, дека сите овие заеднички комисии ќе поминат, дека ќе се најде заеднички јазик, дека политичарите ќе најдат заеднички јазик, бидејќи обичните луѓе сакаат да патуваат, да нема ограничувања, тие сакаат да работат, а не да се соочуваат едни со други како во судир или тепачка. Тие комуницираат, тие се сакаат, тие се заинтересирани за меѓусебен бизнис. Луѓето живеат за подобро утре, а политичарите секогаш одат на она што било порано. Тоа е тоа. Луѓето сакаат да одат во иднината затоа што гледаме дека работите навистина се подобруваат кога станува збор за Европската унија “вели Крстевски.

Додека политичарите бараат заеднички јазик и испраќањето астронаути од Бугарија и Република Северна Македонија во вселената се уште е во неизвесната иднина, Душко Крстевски ќе продолжи да доаѓа на Универзитетот во Велико Трново да студира бугарски јазик и да студира бугарска литература и култура, се вели во материјалот на БНР.

Слични Објави