Две фотографии од САД… едната бугарска, другата „југословенска“

/

Нема ништо понормално од тоа творбата на УДБА во САД United Macedonian Diaspora, на својата Facebook страница да промовира пекара која се нарекува „Југославија“.

Оти нели, ако пекарата се вика „Македонија“, Грците нема да им стапнат на Митре и Катерина Крајоски, за да им го пробаат бурекот и другите убавини од „југословенската кујна“.

Ова се пилотот Митре Крајоски, неговата симпатична сопруга Катерина со петокрака на глава, а позади нив е поп-арт портрет на друже Тито со циничниот во случајот натпис hope (надеж). Фото: www.8days.sg

Им посакуваме успех на Митре и Катерина во нивниот бизнис проект, со искрени желби да не куртулат од муштерии, потомци на пребегани од Титова Југославија емигранти, кои додека си го јадат бурекот, на ѕид ќе го гледаат токму Тито.

Бидејќи историјата на претприемачкиот дух на луѓето од географската област Македонија, не започнува со Митре, би сакале да ви презентираме и една поинаква фотографија од САД.Реклама за бугарска лебарница (пекара) од 1908 г. во сопственост на Анастас Димитров Петличков од село Буф Леринско. Фото: www.lostbulgaria.com

Пред 114 години македонски Бугарин отворил бугарска пекара во САД. Денес југословенски Македонец отвора македонска пекара која се вика „Југославија“. Коментар не е потребен.

PS: Еве линк до сајтот на пекарата на Митре и Катерина, ама и сајтот е „умрен“ и недостапен, како што веќе 30 години е „умрена“ и Југославија.

Претходна статија

Тројниот заборав на спасените војници

Следна статија

Партијата „Левица“ поднесе кривична пријава против Љупчо Ѓорѓиевски претседател на КЦ „Иван Михајлов“-Битола

Најново од Истакнато

Невладини организации на македонски Бугари од РС Македонија со осуда за срамниот говор на омраза кон Бугарите и Бугарија на фудбалскиот натпревар меѓу РС Македонија и Бугарија во Скопје

Претставници на 10 граѓански здруженија на граѓани на РС Македонија, со бугарска национална самосвест, испратија писмо