Џамбаски со остро писмо до своите колеги европратеници и Хајко Мас за „црвените линии“ изгласани во македонското собрание

//

Бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски напиша остро писмо до своите колеги во Европскиот парламент, како и до германскиот министер за надворешни работи, Хајко Маас, во однос на изгласаните црвени линии во македонскиот парламент.
„Доколку се следат овие„ црвени линии “, Заедничката комисија Бугарија-Северна Македонија, формирана со Договорот за добрососедски односи во 2017 година, едноставно не може да функционира. Нејзината првобитна цел беше да ги реши нерешените прашања поврзани со историјата, културата, идентитетот и јазикот. Но, од самиот почеток, северномакедонската страна постојано ја бојкотираше комисијата, бидејќи не може да презентира доволно сигурни докази засновани на примарни и секундарни историски извори за да ги поддржи своите тврдења “.
Европратеникот посочува дека резолуцијата за „црвените линии“ ги прави застарени сите дискусии засновани на факти, документи и сигурни извори и посочува дека без оглед на доказите што ќе бидат презентирани, северномакедонската страна ќе каже дека едноставно нема да разговара за ова прашање.
„Оваа најнова тактика јасно ја потврдува нашата позиција, имено дека модерниот северномакедонски идентитет се базира на историска лага преку сложеното создавање државна митологија. Тука сакам да констатирам дека не го негираме државниот идентитет на Северна Македонија по 1944 година. Не негираме дека јазикот што го користат е кодифицирана верзија на западнобугарските дијалекти, повторно во 1944 година. Едноставно, се противиме на секој обид за крадење делови на нашата историја, кои се поткрепени со факти признати од меѓународни историчари. Докажани и неоспорни историски факти, поткрепени со изобилство историски податоци што доаѓаат од авторитативни примарни и секундарни извори “, пишува Џамбаски.
Тој нагласи дека ставот на Бугарија за историското прашање не може и нема да се промени, и ова е уште еден неизбежен факт, без разлика колку игнорирани, дезинформирани и неписмени европратеници се мобилизирани од Скопје во обид да ја одбранат својата ранлива позиција кон Бугарија. „Без разлика колку„ црвени линии “ќе усвои Собранието на PCM, ние нема да дозволиме дискусија во врска со нашата историја“, стои во позицијата на заменик -претседателот на ВМРО.
Џамбаски ги потсетува своите колеги и Хајко Маас дека Северна Македонија загуби 30 години во спорот со Грција и сега останува да видиме уште колку време е подготвена да изгуби, бранејќи нешто што не може да се одбрани.Претходна статија

Александар од Југославија (2)

Следна статија

Ќе се дигитализира картотеката на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“

Најново од Вести