| |

Фон дер Лајен: Влезот во Шенген зоната е голем успех за Бугарија и Романија

На 31 март Бугарија и Романија ќе се приклучат на Шенген зоната: во двете земји членки сега ќе важат сите правила на Шенген, вклучително и за издавање шенген визи, а контролата на внатрешните воздушни и поморски граници ќе биде укината, објави ЕК.

Европската комисија срдечно го поздравува ова достигнување – тоа е продолжение на историската одлука на Советот на ЕУ во декември 2023 година. Пристапувањето на двете земји го прави поатрактивен и значително го проширува најголемиот заеднички простор во светот без контроли на внатрешните граници.

Во пресрет на проширувањето на Шенген зоната, претседателката на Комисијата Урсула фон дер Лајен рече: „Утре е важен ден: Бугарија и Романија се приклучуваат на шенгенското семејство. Го поздравувам укинувањето на контролите на внатрешните воздушни и поморски граници. Ова е голем успех за двете земји. Исто така, историски момент за Шенген зоната – најголемата област на слободно движење во светот. Заедно градиме посилна и пообединета Европа за сите наши граѓани“.

Потпретседателот на Комисијата Маргаритис Схинас рече: „Пристапувањето на Романија и Бугарија го прави Шенген посилен – овој „скапоцен камен во круната“ што е симбол на нашиот европски начин на живот и има корист за внатрешниот пазар, нашите економии и европските граѓани насекаде. Срдечно им честитам на двете страни за напорната работа што ја вложивте за да стигнете до тука – тоа е долго заслужено достигнување. Ќе продолжиме да чекориме заедно на патот напред“.

Комесарката за внатрешни работи Илва Јохансон додаде: „Од денес, Бугарија и Романија целосно ќе го имплементираат правото на Шенген, што ќе ја направи ЕУ посилна и побезбедна со подобра заштита на нашите надворешни граници, ќе ги промени животите на милиони луѓе и ќе го направи патувањето. полесно. Гордa сум на работата што ја вршат толку многу луѓе и во Романија и во Бугарија. Денеска ќе се укинат внатрешните гранични контроли на воздушните и поморските граници. Следниот чекор е да се отстранат проверките и на внатрешните копнени граници. Расправата во Советот ќе продолжи и годинава. Ветувам дека ова ќе биде приоритет до крајот на мојот мандат“.



Слични Објави