|

Форумските „херои“ на „ТурбоМакедонија“

Пишува: Недjалко Бакалов

Редовно го прегледувам мојот омилен сајт Tribuna.mk во кој ја имам честа да бидам повремен автор. Фејсбук страницата на порталот привлекува 22.000 па и нагоре следбеници. Пристоен кворум во денешното време на информациско зрачење. Бев многу изненаден кога открив дека овој пробугарски сајт го читаат главно Македонци и македонисти. Македонски/македонистички мазохисти, ако мора да бидеме крајно прецизни во дијагнозата. Затоа што ова е сериозна болест, некаква перверзија на патолошка омраза.

Овие луѓе очигледно се самозадоволуваат во својата бугарска омраза читајќи текстови кои ги нервираат со самото објавување. Форумските херои на ТурбоМакедонија – се „компетентни“ во секое поле на знаење. Знаат сè за Татаро-Монголите, од кои „произлегле“ Бугарите. Тие пишуваат за бугарската фашистичка окупација уште од времето на Првата светска војна. Тие се убедени дека Крсте Мисирков е „погребан“ во Скопје, а не во Софија. Сигурни се дека обидот за атентат врз Киро Глигоров бил организиран од „Мултигруп“. Категорични се дека браќата Миладиновци создале „македонски народни песни“.

Овие форумски ликови се туѓи на иронијата, на алегоријата, за нив нема длабочина во напишаното. Во еден неодамнешен текст се пошегував дека „идол“ ми е Ладе Звездакоски, кој на форумот се чудеше кога Бугарите – тие гадови – наоѓаат време да пишуваат во Трибина. Извесен Ендрју Скот, добар прекар за граѓанин на Северна Македонија, се фати на јадицата и ме прогласи за креатор на информативна магла и сејач на омраза меѓу двата братски народи. Инаку, многу ме изненадија имињата на мојот „идол“. Ладе сигурно е скратена форма од некое нормално машко име. Меѓутоа, Ѕвездакоски ме фрли во аут. Сигурно доаѓа од долготрпеливото ѕвездено македонско знаме, прво со 16, сега со 8 зраци. Или пак е фан на „Црвена звезда“, и нејзините играчи познати и како „ѕвездашите“.

Ладе Звездакоски има ѕвездени предци. За време на кризата во Трст од 1945 година, кога Југославија крцкала со заби за италијанското пристаниште, беснеела вербална рововска војна. „Жабарите“ викале „Тито разбојникот“, а честа на Федерацијата била отбранета од еден гласен Македонец кој викал на цел глас: „Италијанци, Италијанци, мајка ви Бугарска!“ Но, Србите во овој поглед се недостижни: „ Јебем ти Богу, Богородице и 300 метри околу твоју куќу! Македонците пцујат малку срамежливо, по бугарски. Но, тие не застануваат, ја одржуваат формата, тренираат за сонуваното од нив трето полувреме.

Името ТурбоМакедонија го позајмив од есејот на Младен Србиновски за турбофолкот со српски аранжман што ја зазеде поранешната југословенска република. Овој класичен текст не може да се прераскажува, мора да се прочита. Форумските херои на Трибуна не верувам дека го прочитале. А ако случајно го прочитале, тешко дека го разбирале. „ТурбоМакедонија“ е објавена во книгата „Обеди ништожност“, објавена на крајот на минатиот век. Србиновски пред неколку години напиша нова, насловена како „Триумф на ништожноста“. Еј, овој триумф маршира по форуми. Тоа звучи тажно, како песна на Прличев напишана на грчки.

Слични Објави