(ФОТО) ДАЛИ АЛЕКСАНДАР ШЕКЕРИНОВ Е ДЕДОТО НА ШЕКЕРИНСКА КОЈ БИЛ УБИЕН ОД СРПСКИОТ ОКУПАТОР ВО 1928 Г?

//

Министерката за одбрана на Република Македонија Радмила Шекеринска би било убаво да даде одговор на прашањето: Дали лицето Радка Шекеринова е нејзина баба и дали Александар Шекеринов од Штип е нејзин дедо.

Во документот подолу јасно се гледа дека Рада Шекеринова во 1943 г. бара пензија од страна на „бугарскиот фашистички окупатор“ заради фактот што нејзиниот сопруг Александар бил убиен од српските власти во 1928 г.

Се поставува и прашањето ако Бугарија била окупатор на Македонија во периодот во кој е издаден овој документ, дали г-ѓата Шекеринова не е колаборационист на фашистите?Тие прашања се многу важни бидејќи се дел од онаа заедничка историја на окупација и ѕверства како што сакаат да ја наметнат одредени македонски интелектуалци со југословенско педигре.

Извор на фотографија: Онлајн библиотека СтрумскиПретходна статија

КОЛЕВ: НИЕ СИ ГИ МРАЗИМЕ БУГАРИТЕ И БУГАРИЈА И СО ВЕТО И БЕЗ ВЕТО

Следна статија

ВАСКО ЕФТОВ: ВМРО Е ФОРМИРАНА ОД ДЕКЛАРИРАНИ БУГАРИ

Најново од Вести