(Фото) Отворањето на споменикот на полковникот Константин Каварналиев кај Дојран во 1917 г.

/

Фотографија од отворањето на споменикот на херојот од Втората балканска војна полковник Константин Каварналиев (1866-1913) во 1917 г. Полковникот Каварналиев, кој посмртно е удостоен со звањето генерал-мајор го обезбедува повлекувањето на населението на градот Кукуш, изгорен од страна на грчката војска во 1913 г.

На фотографијата се генералот Вазов и припадници на 9 пешадиска плевенска дивизија.
Архива на 34 пешадиски тројански полк.

Претходна статија

Пожарникар што гаснел пожари во РС Македонија спасил две новороденчиња од пожар во стамбена зграда во Благоевград

Следна статија

Бугарија останува доследна: Нема „зелено светло“ за РС Македонија додека не почне спроведувањето на Договорот и не се заштитат правата на Бугарите во земјата

Најново од Истакнато

Последниот атентатор (9)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Сите војници