(Фото) Този окупатор не е окупатор или како ѕверствата се мерат со различен аршин

/

За почитуваниот директор на музејот во градот Кавадарци, г-н Петре Камчевски, Бугарите во периодот 1941-1944 се „фашистички окупатор“, а Србите од 1913 г. се „воено-административни власти“. Значи Србите што убиле неколку стотици луѓе од Тиквешијата пред 108 години, се „административци“, а Бугарите се „окупатори“. Тие се тие двојни аршини, за кои вреди да се дебатира:

Се извинуваме… во screen shot-от за убиството на шумкарот Диме Габерот, директорот го испуштил сакралниот збор фашистички.

Но не го заборавил во објавата за стрелањето на младинците од Ваташа во 1943 г:

Различниот аршин, кога се осудува одреден злочин, а неговите извршители се опишуваат со различни епитети, не зборува добро за „мерачите“, разбирај таквите како г-нот Камчевски.Бог да ги прости убиените, и оние од „окупаторот“ и оние од „административците“.

Претходна статија

„Ги убивме“ ли гласниците?

Следна статија

Петар Колев за БНР: Македонската страна не е искрена во своите намери кон Бугарија

Најново од Истакнато