(Фото) Во бугарската амбасада во Скопје беше одбележана годишнината од раѓањето на големиот македонски Бугарин Панде Ефтимов

Во бугарската амбасада во Скопје синоќа со пригоден настан беше одбележана 90-та годишнина од раѓањето на Панде Ефтимов, познат новинар, публицист и борец за правата на Бугарите во Македонија. На настанот беа присутни роднини, пријатели и почитувачи на ликот и делото на Панде Ефтимов.

„Панде Ефтимов беше „пред се голем човек кој и во најцрн час не дозволи да му се откине мајчиниот јазик и бугарското име од срцето“.

Достоен син на својот народ, Панде Ефтимов го посвети својот живот на слободата и нејзиното спасување од тоталитарниот режим на Југославија, на зачувување на историската вистина за милениумското бугарско културно и историско наследство на Македонија.

Панде Ефтимов немаше илузии за природата на угнетувачката власт, која систематски бришеше и фалсификуваше се што е бугарско во Македонија. Битолскиот натпис на бугарскиот цар Иван Владислав е зачуван за Бугарија и светот, благодарение на фотографиите што тој ги испратил до бугарската амбасада во Белград.

Затворот и политичката репресија не го скршија духот на Панде Ефтимов и тој остана верен на делото на своите предци. Постхумното доделување на Панде Ефтимов со највисокото државно признание на Република Бугарија – Орденот на Стара Планина е израз на признавање на долгот кон неговиот спомен, на целото наше општество. Напишаното и делата не подлежат на смрт и преку нив Панде Ефтимов вечно ќе живее во срцата на Бугарите!“ стои во поздравниот говор претседателот Румен Радев, што беше прочитан од долгогодишниот дописник на Бугарската телевизија во Скопје Костадин Филипов.

Проф. д-р Александар Гребенаров (МНИ)

„Патријарх на бугарштината во Македонија – така го нарече Панде Ефтимов, претседателот на Македонскиот научен институт Александар Гребенаров.

Историчарот Ангел Џонев рече дека „Самиот Панде Ефтимов станал ризница на меморијата“.

Проф. д-р Ангел Џонев

Костадин Филипов, ја сподели својата благодарност за тоа што Панде Ефтимов бил иницијатор и инспиратор на два негови документарни филмови на БНТ. Првиот е „Нема заборавени возови“ – посветен на бугарските градежни работници на железницата кои изградија повеќе од 500 километри тесни железници и жичарници во Македонија за време на Првата светска војна. Вториот документарец „Каменот на стравот“ – бил посветен на битолскиот натпис, за чие откривање Панде Ефтимов ги известил бугарските власти, тајно носејќи ја лентата со фотографиите во бугарската амбасада во Белград.Костадин Филипов, долгогодишен дописник на БНТ од Скопје.

„Панде ја сакаше Бугарија, каква и да беше, дури и претходната Бугарија беше предмет на неговата љубов, но сите бевме за независна Македонија и признавање на бугарскиот етнос во неа. Панде беше мирен човек, рече: И ова ќе помине. Нема два излеза – патот на Бугарија и Македонија е во ЕУ. Да се ​​надеваме дека во времето што следи сите ќе бидеме на европскиот пат, а Панде беше тој што не водеше на овој пат“, рече доајенот на бугарската мисла во Македонија, публицистот Владимир Перев, во својот инспиративен говор посветен на Панде Ефтимов.

Амбасадорот на Република Бугарија во РС Македонија Ангел Ангелов, кој освен домаќин беше и модератор на собитието, исто така сподели свои спомени со Панде Ефтимов.

„Ангеле, држи го знамето и оди само напред, никако назад“, рече амбасадор Ангелов, споделувајќи ја со присутните една од последните пораки што ги добил од големиот македонски Бугарин.

Н.е. амбасадорот на Бугарија Ангел Ангелов

Панде Ефтимов е роден во 1932 година во преспанското село Претор, тогаш во Кралството Југославија, а бил внук на револуционерот од ВМОРО и ВМРО Панде Суџов. Учествувал во различни групи кои барале независност на Македонија, поради што неколку пати бил апсен и поминал седум години во затвор. Бил принуден да смени неколку професии. По долго боледување почина на 13 август 2017 година во Софија. Во 2018 година постхумно е одликуван со Орден Стара Планина-Втора степен.Претходна статија

Улогата на ВМРО во спасувањето на Евреите*

Следна статија

Леонидов: Бугарија мора да биде обединета со Западот и да покаже зрелост

Најново од Разно