| |

Француската амбасадорка во Бугарија: Последниот предлог е идентичен со документот што го усвои бугарскиот парламент

Вчерашниот предлог на Франција до Бугарија и Република Северна Македонија за решавање на спорот е идентичен со првичниот што беше изгласан во бугарскиот парламент.

Ова го изјави француската амбасадорка во Бугарија, Флоренс Робин. „Тој /предлогот, забелешка ед./ не се разликува од првиот и целосно ги штити правата на малцинствата во заедницата, вклучително и правата на Бугарите. Документот е идентичен со првиот, веќе изгласан во бугарскиот парламент и нема потреба од ново разгледување“, изјави дипломатот за Еуроњуз и нагласи дека „Париз не извршил притисок врз Бугарија во однос на спорот“.

Документот е во духот на претходниот договор, кој бугарскиот парламент веќе го изгласа и нема потреба повторно да се разгледува. Ова е компромисен предлог. Не го ревидира, туку го рафинира претходниот документ. Воспоставивме рамка за добрососедство во односите меѓу двете земји и тоа ја потврдува посветеноста на Северна Македонија во заштитата на правата на малцинствата во заедницата, рече Флоренс Робин.

Амбасадорот Робин се прашува зошто Скопје тврди дека таканаречената втора верзија на францускиот предлог е подобра од првата. Таа беше категорична дека токму ЕУ ќе биде гарант за исполнување на условите од страна на РС Македонија.

„Како ЕУ ќе го гарантира ова? Преговорите не се започнати. Советот на ЕУ годишно го оценува напредокот на Северна Македонија. Програмата за напредок ќе ја оценува секоја земја-членка. Ние ќе гарантираме“, додаде таа.Слични Објави