| |

Хибридниот режим во Скопје ја води земјата кон целосна меѓународна изолација

Анализа на БГНЕС

Надежите на граѓаните на Северна Македонија за европска иднина и членство во ЕУ полека, но сигурно почнуваат да изумираат. Новата претседателка на државата, Гордана Давкова, и новиот премиер, Христијан Мицкоски, намерно ја водат земјата опфатена со корупција кон сѐ подлабока меѓународна изолација.

Според рангирањето на Фридом Хаус, Северна Македонија е држава со хибриден режим и огромни дефицити во демократското управување со институциите, независноста на судството и човековите права. Додека беше во опозиција, актуелниот премиер Христијан Мицкоски, лидер на националистичката партија ВМРО-ДПМНЕ, рече дека за ова е виновна претходната социјалистичка влада од СДСМ. Спротивно на очекувањата, по победата на изборите во мај годинава, првите настапи на Мицкоски како премиер покажуваат дека тој нема намера да ја подобри состојбата со демократијата во Северна Македонија. Во синхронизација со претседателката Давкова, Мицкоски го започна својот мандат со отворени провокации кон Бугарија и Грција, отворено заканувајќи се дека нема да ги почитува, а на крајот и да ги раскине меѓународните билатерални договори со нив. Шокирани од првите појавувања на тандемот Мицкоски-Давкова, Европската комисија и Стејт департментот на САД дадоа изјави потсетувајќи дека Северна Македонија мора да ги почитува меѓународните договори со Бугарија, Грција и Европската унија. Јасно е дека ако Северна Македонија не ги почитува овие препораки и продолжи по патот на конфронтација со Бугарија, Грција и ЕУ, тоа наскоро ќе доведе до целосна меѓународна изолација на поранешната југословенска република.

Што го мотивира тандемот Мицкоски-Давкова да ја оддалечат Северна Македонија од ЕУ и да ја однесат земјата во меѓународна изолација?

Одговорот на ова прашање бара да се погледне развојот на длабоко корумпираната политичка елита во Поранешна Југословенска Република Македонија (ПЈРМ) од нејзината независност во 1991 г. па се до денес. Политичката елита во Скопје никогаш немала искрена намера земјата да го надмине авторитарното комунистичко минато, особено ако тоа би довело до намалување на влијанието на Србија. Тоа се гледа од начинот на кој беше поставено прашањето на референдумот за независност одржан на 8 септември 1991 година: „Дали сте за суверена и независна држава Македонија, со право да влезе во сојуз на суверените држави на Југославија. ?”. Многу македонски политичари денес се горди на овој референдум, но намерно пропуштаат да го коментираат вториот дел од прашањето. Денешниот претседател Гордана Давкова секако не сака да се сеќава на овој период од својот живот, бидејќи во 1991 г. активно водеше кампања против независноста на Македонија, како претставник на социјалистите во СДСМ.

За доминантното влијание на Србија говори и фактот што за време на војната во Југославија, на 25 март 1999 година. Просрпски екстремисти ја нападнаа американската амбасада во Скопје, нешто што не се случи ниту во Белград. Денес, иако е членка на НАТО, Северна Македонија сè уште ги нема откриено досиејата на комунистичките тајни служби кои управуваа со земјата со репресии од 1944 г. Без откривање на досиејата на поранешните тајни служби, зависностите меѓу денешната политичка елита и југословенскиот репресивен апарат остануваат тајна за граѓаните на земјата и меѓународната заедница. Како илустративен пример, амбасадорот на Северна Македонија во ОН, Љубомир Фручковски, за кој е утврдено дека бил постојано вработен во тајните служби на Југославија, кои ги репресирале Бугарите – погледнете ја фотографијата. Зависностите меѓу денешните политичари во Скопје и тајните служби на поранешна Југославија ја оневозможуваат Северна Македонија да донесе закон со кој се осудува комунизмот како криминален режим и да се објави рехабилитација за жртвите на оваа античовечка идеологија.

Денеска српското влијание во владата на Мицкоски е видливо на највисоко ниво, со назначувањето на Иван Стоилковиќ, претседател на Демократската партија на Србите во Македонија и српски државјанин, за вицепремиер и министер за односи со заедниците. Во своја позиција од 15 април годинава Стоилковиќ масакрот во Сребреница го нарече „некрофилски Дизниленд“, нешто што остана „незабележано“ од тандемот Мицкоски-Давкова. Премиерот на Србија, Милош Вучевиќ во своето писмо му честиташе на Стоилковиќ за назначувањето, а последниот му се заблагодари „во име на македонскиот народ“.

Која е крајната цел на тандемот Мицкоски-Давкова?

Ладниот преглед на геополитичката ситуација во Источна Европа покажува дека тандемот Мицкоски-Давкова е само инструмент на малигното влијание што вешто го користат Русија и Србија во Северна Македонија. Војната во Украина до највисок степен ги зголеми руските интереси на Балканот. Стратешка цел на режимот на Кремљ е да создаде нов конфликт на Западен Балкан, кој би ги пренасочил ресурсите на ЕУ и НАТО од Украина. Најдоброто сценарио за Путин и неговиот верен сојузник Вучиќ би било да се разгори конфликт меѓу две земји-членки на НАТО. Северна Македонија е избрана за „жртвено јагне“, каде што поради историската близина меѓу Белград и Скопје, Русија најлесно може да ги реализира своите стратешки цели. Националистичкиот тандем Мицкоски-Давкова вешто се користи за влошување на односите на Северна Македонија со Бугарија, Грција и во последната недела со Албанија. Мицкоски не се двоумеше да го оспори пописот во Албанија, на кој Бугарите се покажаа три пати повеќе од „северномакедонците“. За тандемот Мицкоски-Давкова, конфронтацијата со Бугарија, Грција и Албанија е само првиот чекор кон целосна меѓународна изолација на Северна Македонија. Оваа ситуација е добредојдена за политичката елита во Скопје, која нема интерес да биде притисната од ЕУ и САД да се реформира и да се демократизира. Режимите на Путин и Вучиќ ќе продолжат да имаат корист од ситуацијата, што ќе го зајакне нивното влијание во земјата. Останува да се види дали Русија и Србија ќе бидат задоволни само со нивната политичка контрола врз Скопје или ова е само увертира за туркање на Северна Македонија во внатрешен или меѓународен конфликт.Слични Објави