|

Индискиот ровер откри сулфур на јужниот пол на Месечината

Индискиот лунарен ровер потврди присуство на сулфур на јужниот пол на Месечината, објави вселенската агенција на земјата.

Минатата недела Индија стана првата земја која успешно слета вселенско летало во близина на главно неистражениот Јужен пол и четвртата земја што воопшто слета на Месечината.

„Инструментот за спектроскопија на ласерска индуцирана плазма на роверот „Чандрајан-3“ ги направи првите мерења на непроменета положба на хемискиот состав на површината на Месечината во близина на јужниот пол“, се вели во соопштението на Индиската организација за вселенско истражување од понеделникот.

„Овие мерења на самото место го потврдуваат несомненото присуство на сулфур во областа, нешто што не беше можно со инструментите во орбитерите“, се додава во соопштението.

Спектрографската анализа го потврди и присуството на алуминиум, калциум, железо, хром и титаниум на површината на Месечината, додава ИСРО, а дополнителните мерења покажуваат присуство на манган, силициум и кислород.

Слични Објави