| |

Иницијатива за враќање на оригиналното име на босилеградската гимназија – „Кнјагинја Марија Луиза“

Општина Босилеград и Националниот совет на бугарското национално малцинство во Србија покренаа иницијатива за враќање на оригиналното име на гимназијата во Босилеград. Националниот совет одлучил да го врати оригиналното име на училиштето „Кнјагинја Марија Луиза“ и дал предлог до Наставничкиот совет и Училишниот совет на Гимназијата, со што ја потврдиле одлуката, објави бугарско-српскиот мултимедијален портал ФАР.

„До денес чекавме согласност од нејзиното царско височество кнјагинја Марија Луиза училиштето да го носи своето старо име. Благодарение на помошта на Амбасадата на Република Бугарија во Белград, добивме согласност од Нејзиното царско височество, а на 15 јуни се очекува Советот на општина Босилеград да донесе официјална одлука за промена на името на гимназијата“, соопшти претседателот на Националниот совет на бугарското национално малцинство во Србија Стефан Стојков.

Потоа, општина Босилеград, Националниот совет и гимназијата ќе побараат согласност од Министерството за образование на Србија училиштето во Босилеград да го носи името „Кнјагинја Марија Луиза“.

Искрено се надевам дека од учебната 2023/2024 година Гимназијата во Босилеград ќе го носи своето ново старо име „„Кнјагинја Марија Луиза““, нагласи Стојков.

Според него, група будни граѓани на Босилеград во состав: Димитар Јанев Чипев, Владимир Димитров Жижов, Љубен Василев Чипев, Бојанка Симеонова Најденова, Мара Стојнева Минчова, Милка Станишева Илиева и Станка Тодорова Чипева од Босилеград, Х. Никола Василев од с. од Извор, Станиша Илиев Бано од село Божица и Борис Јанакиев Пејчов од село Горна Љубата на 10 јуни 1941 година отишле во Софија на аудиенција кај неговото височество цар Борис III, со цел да побараат отворање на високо училиште во Босилеград.

Цар Борис Трети дозволил да се отвори гимназија во Босилеград и да го носи името „Кнјагинја Марија Луиза“. Училиштето започнало со работа во ноември 1941 година.

Гимназијата неколку пати го менувала името, а во последните триесет години училиштето нема име. Ние покренавме иницијатива за враќање на првото име“, посочува Стојков.

Слични Објави