ИСТРАЖУВАЊАТА ПОКАЖУВААТ ДЕКА ПРИЈАТЕЛСТВОТО ПОМАГА ЗА ДА СЕ ЗАЧУВА УМСТВЕНОТО И ФИЗИЧКОТО ЗДРАВЈЕ

///

Сетете се кога последен пат сте седеле наспроти најдобриот пријател или пријателка и сте чувствувале дека одлично ве познаваат и најважно од се, вистински ве разбираат. Можеби сте искусиле чувство дека тие во вас ги будат најдобрите квалитети, во нивното присуство вие подобро размислувате и ги толкувате нештата, а воедно сте и поостроумни. Добро ви е познато чувството на восхит и чувството на гордост дека имате заедничи работи со луѓе како нив. Човек за кој вие имате виско мислење, взаимно го има истото мислење за вас.  Се разбира, оваа појава ви претставува длабоко задоволство, среќа и буквално ве полни со енергија.

Ваквите пријателства ни ги полнат душевните сили или како би рекле „батериите“, влијаат на формирањето на нашата личност, а понекогаш може да повлијаат и на нашата судбина. Ваквиот вид на односи често е по лупата на социолозите, односно тие заклучиле дека пријателствата од ваков тип ни помагаат да го сочуваме умственото и физичкито здравје.

Добрите пријатели ни го подобруваат имунитетот, ја стимулираат креативноста, ни го држат под контрола крвниот притисок, го снижуваат ризокот од појава на деменција во староста и дури и ризикот од ненадејна смрт.

Така, следниот пат кога ќе почувствувате дека не можете да живеете без пријателите, знајте дека во вас зборува не само сентименталноста туку и здравиот разум. 

 

 

Претходна статија

ПРОВЕРЕНИ ПРИРОДНИ СРЕДСТВА ПРОТИВ КОМАРЦИ

Следна статија

ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ОД ЗАПАДНО-НИЛСКА ТРЕСКА ВО МАКЕДОНИЈА?

Најново од Истакнато

Потрага по идентитетот

Facebook статус на Никица Корубин Три достапни документи: Преговарачката рамка на 25 страници, Заклучоците на Советот

Ковачев: На местото на спомениците на окупаторската Црвена армија во Софија и во Пловдив да се постават споменици на Левски, Ботев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванчо Михајлов

Бугарскиот европратеник од редовите на ГЕРБ-СДС Андреј Ковачев, даде интересна идеја за тоа што треба да