|

ИТАЛИЈА: ПО ПРИМАЊЕ НА ПРВАТА ДОЗА ВАКЦИНА СМРТНОСТА ОД КОВИД-19 НАМАЛЕНА ЗА 95 ОТСТО

Пет недели по примањето на првата доза на вакцина против Ковид-19, заразувањето со коронавирус е намалено за 80 проценти, приемот во болница е намален за 90 проценти, а смртните случаи се намалени за 95 проценти, покажува студија спроведена од научници од италијанскиот Национален институт за здравје на примерок од 13,7 милиони вакцинирани лица.

Според агенцијата Анса, ова е прво вакво обемно истражување на земја членка на Европската унија за реалното влијание на имунизацијата врз текот на пандемијата, а анализирани се податоците од почетокот на вакцинацијата на 27 декември минатата година до 3 мај .

Податоците покажаа дека образецот е ист кај мажите и жените, без оглед на нивната возраст и дека ризикот од инфекција постепено се намалувал две недели по приемот на првата доза.

Од 13,7 милиони луѓе вклучени во студијата, 95 проценти добиле две дози на Фајзер или Модерна, а останатите пет проценти биле вакцинирани со Астра Зенека.Слични Објави