ИЗЛОЖБА И ФИЛМ ОД МАКЕДОНИЈА ВО ПЛОВДИВ

/

Денеска, во 18 часот, во познатата Мала Ранохристијанска Базилика во Пловдив, ќе биде отворена изложбата “Поврзување”, а потоа од 21 часот следува проекција на филмот “Последните камбани” на режисерот Николче Поповски …

Овој ликовен проект се реализира во рамките на манифестацијата “Европска ноќ на музеите и галериите” во Пловдив, со помош на нашиот Културно-информативен Центар во Бугарија, а во негоќе бидат претставени ликовните уметници Мирјана Иванова, Марјан Ѕин, Перица Георгиев, Зоран Мише, Иво Пецов, Слободан Милошески, Горан Тричковски и Павел Целкоски.

Краткометражниот македонски филм „Последните камбани“ ја освои првата награда за кратки филмови на фестивалот во Монреал. Продукцијата на „Последните камбани“ е на „ДНФ филмс“, а филмот е поддржан од Агенцијата за филм на Република Македонија. Филмот е работен по сценарио и во режија на Никола Поповски, а актерот Мето Јовановски ја игра главната улога.

Претходна статија

НАСТАНИ НИЗ ЦЕЛА ЗЕМЈА ЗА 18 МАЈ, МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА МУЗЕИТЕ

Следна статија

ИЗЛОЖБА НА ЕМИЛ ДИМОСКИ ВО ПРИЛЕП

Најново од Истакнато

Невладини организации на македонски Бугари од РС Македонија со осуда за срамниот говор на омраза кон Бугарите и Бугарија на фудбалскиот натпревар меѓу РС Македонија и Бугарија во Скопје

Претставници на 10 граѓански здруженија на граѓани на РС Македонија, со бугарска национална самосвест, испратија писмо