| |

Музичките чуда на Вероника Тодорова во селско училиште


15 деца што свираат во тројанско село за само 2 години – еве што успеа да постигне светски познатата бугарска хармоникашка Вероника Тодорова во родното село Дебнево. Таа веќе три години живее и создава во Дебнево, а од минатата година е наставник по музика во локалното основно училиште.

Вероника Тодорова е меѓу културните дејци кои годинава ги одликува општина Тројан. Таа ќе добие почесна значка и почесен сертификат за развивање и имплементирање на иновација во наставната програма на часовите по музика.

„Нашата иновација се состои во тоа што сите деца од прво до четврто одделение учат музички инструмент – пијано или хармоника. Имаат можност да допрат и други музички инструменти – гитара, виолина, тапани, но јас лично се занимавам со нив со пијано и хармоника. Мојата иновација делумно се заснова на експеримент спроведен на почетокот на 1990-тите во Германија“, изјави Вероника Тодорова за БНР. И 10-годишниот експеримент докажува зголемување на коефициентот на интелигенција на децата кои учеле музички инструмент. Излегува дека резултатите на децата во литературата и математиката стануваат подобри по учењето музика во споредба со оние кои не научиле музички инструмент.

Иновацијата Вероника Тодорова веќе втора година ја применува во ОУ „Иван Вазов“ во село Дебнево.

Рурално или градско училиште – важни се луѓето кои работат, создаваат и ги воспитуваат децата. Имаме разумни, интелигентни млади луѓе, како и директорката на училиштето г-ѓа Кремена Стојчева, тимот, колегите од училиштето со голема поддршка учествуваат во оваа иновација. Нашите деца се околу 30-35 од 1 до 7 одделение, од прво до четврто одделение има можеби околу 15“, забележува таа.

Вероника Тодорова е горда што „апсолутно сите деца од прво до четврто одделение веќе знаат музички инструмент“.

„Знам дека најважно е работата со децата, искрата што ја гледам во процесот на работа во нивните очи и ставот дека после секој настап се развиваат кон музиката и кон уметноста.“

Виртуозната хармоникашка Вероника Тодорова признава дека е енергизирана како од љубовта кон децата, која ја добива при активностите со нив, така и од ревитализацијата на родното село.

Фестивалот што го иницираше во Дебнево – Jam on the River, го нарекува „бебето мое“, „заканувајќи“ се дека и годинава ќе има многу ѕвездено присуство. Нејзините заеднички концерти со Веско Ешкенази наидуваат на голем интерес.

Сега во Дебнево, повеќе луѓе кои сакаат да помогнат во каузата чекаат да се вклучат во учењето на други музички инструменти.Слични Објави