Passengers arriving on a flight from Frankfurt take part in the pilot program of wearing electrical bracelets upon arrival in Israel, for the quarantine period. March 01, 2021. Photo by Tomer Neuberg/Flash90 *** Local Caption *** פיילוט הצמידים האלקטרונים בנתב"ג קורונה צמיד

ИЗРАЕЛ: ЕЛЕКТРОНСКА АЛКА ЗА СИТЕ ВО КАРАНТИН, НЕВАКЦИНИРАНИТЕ НЕ СМЕАТ ДА ЈА НАПУШТАТ ЗЕМЈАТА

//

Израелскиот парламент одобри закон кој налага обавезно носење на електронска алка за сите кои влегуваат во Израел, и кои ќе бидат во карантин поради коронавирусот.

Новиот закон налага луѓето да бидат испратени во домашен карантин, и притоа ќе мораат да носат алка за следење, за да властите се осигураат дека лицето нема да го напушта домот. Ако одбијат, тогаш мораат во карантин во државен хотел.

Спорното бараање во средата на конечно гласање. Критичарите и некои пратеници од опозицијата истакнаа дека тоа ја крши приватноста на луѓето.

Истовремено, Врховнито суд на земјата укинала мерки со кои се ограничува влез и излез на израелските државјани од земјата, истакнувајќи дека тие ограничувања се незаконски.Во Израел постои пропис со кој се ограничува бројот на лица кои дневно влегуваат во земјата на 3.000.

Изралците кои во моментов се невакцинирани од разни прилини, не можат да ја напуштат земјата.

Претходна статија

КАМЧЕВ СПРОВЕДЕН ДО СУД ДА СВЕДОЧИ ЗА „МЕЃУНАРОДЕН СОЈУЗ“

Следна статија

БУГАРИЈА ПОД ЦЕЛОСЕН КАРАНТИН

Најново од Вести