| |

Јотова пред повеќе од 100 претставници на францускиот бизнис: Бугарија не е мала земја и има многу потенцијал

„Јас сум против поделбите во Европа на мали и големи држави, на одлични и заостанати земји. Сите треба да бидеме еднакви – ова е идејата на европскиот проект. Бугарија не е мала земја, има многу потенцијал.“ Со овие зборови потпретседателката на Бугарија Илијана Јотова им се обрати на повеќе од 100 претставници на францускиот бизнис, кои ја составуваат делегација на Движењето на претпријатија во Франција.

Тие се во посета на Бугарија за да се запознаат со нејзините предности за инвестиции. Претставниците на различни сфери на производство, услугите, бизнисот со енергенси и дигиталните технологии доаѓаат од Бретан – еден од француските региони со најдинамичен развој. Организатори на посетата се Бугарската стопанска комора и Француско-бугарската трговско-индустриска комора со поддршка на Француската амбасада во Бугарија.

„Вашата посета е важен знак за мојата земја, бидејќи Франција е еден од главните двигатели на странските инвестиции во Бугарија. Вашата посета е исто така признание дека Бугарија продолжува да го привлекува интересот на францускиот бизнис и мораме максимално да ја искористиме променетата реалност – преориентацијата на многу продукции на француски компании од Азија во Европа. Пред сè, оваа посета е одговорност – да ги исполниме вашите очекувања, да го создадеме неопходниот стабилен и предвидлив амбиент за трајни инвестиции“, истакна потпретседателката.

„Јас не сум од оние луѓе кои гласно ја фалат или агресивно ја навредуваат својата земја. За мене таквото однесување е погрешно, дури е и недостојно. Ги знаеме нашите проблеми, знаеме и дека ни претстои уште многу работа за Бугарија да биде безбедна, стабилна и предвидлива земја – најважните услови за странските инвеститори. Тоа е главниот приоритет, без разлика на политичката определба, тоа е приоритетот на секоја влада“, рече Илијана Јотова. Таа ги увери гостите дека „не со палијативни мерки, не под странски диктат, туку со јасна мисла и цел, работиме Бугарија да биде земја на безбедноста, редот, демократијата со активни, а не со избледени или привидни функции“. „Бугарските граѓани го заслужуваат тоа. Тие заслужуваат да го заокружиме нашето полноправно членство во Европската унија со прием во Шенген и во Еврозоната, од кои бизнисот исто така ќе има големи придобивки“, истакна потпретседателката.

Илијана Јотова конкретно му се обрати на претседателот на Движењето на претпријатијата во Франција од департманот Иле и Вилен во Бретан, Ерик Шалан Белвал, нагласувајќи ја неговата економска визија за развој со акцент на благосостојбата и достоинството. Таа ја цитираше неговата изјава: „Кога на лицата со попреченост им давате делови за автомобили да работат, не покажувате сочувство, вие покажувате верба во нивните вештини. Со работа можете да го стекнете или да го вратите своето достоинство.’Слични Објави