КАКО ДА ГИ ПРЕПОЗНАЕТЕ СИМПТОМИТЕ НА МОЗОЧНИОТ УДАР

//
  • Побарајте од повреденото лице да се насмее (тој нема да може да го стори тоа, или неговата насмевка ќе биде искривена).
  • Замолете го да каже едноставна реченица (на пример, „Денеска времето е убаво”, ќе му биде тешко да го стори тоа, или воопшто нема да може да зборува).
  • Прашајте да ги подигнете двете раце (нема да може или само делумно ќе се подигне).
  • Прашајте дали може да го видите неговиот јазик (јазикот ќе биде искривен или превртен).

Ако лицето ги има овие симптоми (или дури само еден од нив) веднаш повикајте итна помош.

Претходна статија

ТЕВДОВСКИ: БЛАГОДАРЕНИЕ НА МИНИМАЛНАТА, РАСТ НА ПЛАТИТЕ ВО ТРУДОИНТЕНЗИВНИТЕ ДЕЈНОСТИ И ДО 21% ВО МАРТ

Следна статија

НЕКОЛКУ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ВИБРАТОРИТЕ

Најново од Истакнато

Кога идентитетот е бетон

Пишува: Ѓорѓи Трендафилов Вчерашниот фудбалски натпревар меѓу Северна Македонија и Бугарија е одличен настан за крај