|

Компанијата на Трамп под истрага за плаќања преку руска врска

Федералните обвинители во Њујорк почнаа да истражуваат дали „Трамп медија“, компанија основана од поранешниот американски претседател Доналд Трамп, го прекршила законот со прифаќање две сомнителни плаќања во вкупна вредност од 8 милиони долари од два нејасни субјекти, делумно поврзани со Русија.

Првата сомнителна уплата на сметката на ТМТГ во износ од два милиона долари е забележана во декември 2021 година кога оваа компанија беше на работ на банкрот поради истрагата што го прекина планираното спојување на ТМТГ со компанијата „Дигитал ворлд“.

Втората уплата во износ од шест милиони долари била легната на сметката два месеца подоцна, пренесува лондонски „Гардијан“.

Во првиот случај парите пристигнале од „Паксум банка“ во Доминиканската Република, а втората уплата ја извршил „ЕС фемили труст“.

Лице по име Анџело Пачеко е наведено како повереник на „ЕС фемили труст“, а се чини дека е и директор на споменатата Паксум банка.

Руската врска во овој случај е делумниот сопственик на Паксум банка, Антон Постолников, кој наводно е поврзан со сојузникот на Путин, Александар Смирнов.

Обвинението против ТМТГ поради планираното спојување со компанијата „Дигитал ворлд“ на тој начин е проширено за да опфати и некои други сомнителни трансакции, пренесува „Танјуг“.Слични Објави