Крсте Мисирков- од икона на македонизмот до вистински Бугарин

//

„Загубата на Македонија за бугарскиот народ е многу чувствителна и невозможно е Бугарите да се помират со истата.

„Интересите на бугарскиот народ нè принудуваат нас, македонските Бугари, да ја замолиме Вашата екселенција да ја искористите подготвеноста на Австрија, Италија и Англија да го преиспитаат Букурешкиот мировен договор во интерес на Русија и во полза на словенското население од Македонија “.

„Започна присилната преобразба на македонските Бугари во Срби, одземање на бугарските манастири и цркви, масакри врз учители, поранешни герилци, бугарски свештеници, започнаа преговори со Грција, Црна Гора и Романија против Бугарија, обвинувања против Бугарија за австрофилија и симулација на љубов и посветеност на Русија. Србите го направија второто со виртуозност “.

Ова се некои од бројните цитати што ги напиша „таткото на македонизмот“ Крсте Мисирков во неговиот личен дневник и кои докажуваат дека се чувствувал како вистински Бугарин, јавува БГНЕС. Дневникот на прогласениот за „Македонец на 20-тиот век“ беше објавен од Државниот архив на РСМ во 2008 година.На 26 јули се одбележуваат 95 години од смртта на Мисирков, кој последните години ги поминал во Бугарија како кустос на Одделот за историја во Етнографскиот музеј во Софија и како почитуван педагог и директор на гимназијата во Карлово (1919-1925) и гимназијата во Копривштица (1925-26). Крсте Мисирков, кој беше прогласен за „Македонец на 20-тиот век“, самиот се нарекува „македонски Бугарин“ и бил погребан на гробиштата на Централна Софија со финансиската поддршка на бугарското Министерството за образование.

Претходна статија

Рекорден број аплицирани дози: Желбата за вакцинација многу охрабрува

Следна статија

Од понеделник може да се јавите на телефон и да ви дојдат дома да ве вакцинираат против Ковид 19, еве ги броевите

Најново од Вести