МАКЕДОНИЈА ГО СЛАВИ ДЕНОТ НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ СВЕТИТЕ БРАЌА КИРИЛ И МЕТОДИЈ

//

Македонија го слави 24 мај- Денот на сесловенските просветители свети Кирил и Методиј. Двајцата браќа се родени во Солун во IX век, во семејството на високиот византиски службеник Лав и неговата сопруга Марија. Тие станале мисионери на христијанството помеѓу Словените од Голема Моравија и Панонија. Тие влијаеле врз културниот развој на сите Словени, поради што ја добиле титулата Апостоли на Словените. Тие се заслужни за изумување на глаголицата, првата азбука искористена да се кодифицира старословенскиот јазик. По нивната смрт, нивните ученици го продолжиле нивното дело преку развивањето на преславската и охридската книжевни школи. Двајцата браќа се почитувани во Источната православна црква како светци со титулата рамни со Апостолите.Претходна статија

ДЕНЕСКА СЕ ИСПЛАЌААТ 235 МИЛИОНИ ДЕНАРИ СУБВЕНЦИИ ЗА ТУТУНОТ ОД РЕКОЛТАТА 2017Г.

Следна статија

ЗАЕВ И БОРИСОВ ЗАЕДНО ЌЕ СЕ ПОКЛОНАТ ПРЕД ВЕЧНОТО ПОЧИВАЛИШТЕ НА СВЕТИ КИРИЛ ВО РИМ

Најново од Вести